“Žene u zdravstvu” je projekat povezivanja zdravstvenih radnica i studentica zdravstvenih fakulteta te stvaranje mreže uspješnih i ambicioznih žena. Više o ovom projektu saznali smo od same koordinatorice projekta doktorice Selme Terzić. Više u nastavku.

OP: Doktorice Terzić, možete li nam reći nešto o više projektu “Žene u zdravstvu.”

Selma: “Žene u zdravstvu je projekat koji je nastao spontano, nakon što smo na stranici koju vodim, abc doktori, objavili članak kolegice Anide Čelebić o ženama u medicini nekada i sad. Abc doktori inače okupljaju veliki broj ljudi, kolega iz raznih polja medicine i najveći broj je kolegica prema našoj statistici. Ideja je bila da malo više proširimo ovu priču jer je interes bio zaista veliki i dobili smo tu ideju da stvorimo mrežu žena koje podupiru jedna drugu, rade zajedno i rješavaju probleme zajedno kako poslovno tako i privatno. Vodili smo se onim da “žena nije ženi vuk.” Zaista mislimo da postoji dosta toga što bi se moglo popraviti u odnosima između žena u medicini i malo bolje pristupiti tome i naučiti kolegice dok su još studentice i mlade zdravstvene radnice da bolje sarađuju jedna s drugom i da budu podrška jedna drugoj.”

OP: Ko se sve može uključiti u projekat, kakvi su kriteriji?

Selma: “U projektu mogu učestvovati sve žene koje rade u zdravstvu i imaju dodira s medicinom kao i studentice medicine, farmacije, stomatologije, zdravstvenih studija i veterine. Potrebna nam je samo želja za upoznavanjem i stvaranjem pozitivne priče, dobrih veza. Ova platforma će definitivno služiti za razmjenjivanje ideja, istraživanja, dijeljenje problema, traženje savjeta, saradnje na internacionalnom nivou ili bar između različitih gradova, bolju komunikaciju. Mislim da će posebno biti važna za studentice koje tek ukaze u ovaj svijet, koje će tu moći dobiti jako dobre savjete, čuti priče izvanrednih žena i tako će i njihova karijera biti lakša, kao i prvi posao i sve ono što ih čeka. U projekat su dobrodošli svi, jedini uslov je da imaju neke veze sa zdravstvom.”

OP: Kolika je zastupljenost žena u zdravstvu BiH? Da li zaista i u 2022.godini nailazimo na marginalizaciju žena prilikom zapošljavanja u ovom sektoru?

Selma: “Žene su izuzetno prisutne u zdravstvu, tijekom studiranja sam primijetila da je broj žena bio izuzetno velik i postoji dosta problema sa kojima se žene nose u zdravstvu. Prvo su ti stereotipi da žene trebaju raditi takozvane “lakše” poslove ili “lakše” specijalizacije kada je riječ o doktoricama, da je teško imati porodicu i karijeru, da je to nemoguće i da ćete biti ili loše majke ili loše zdravstvene radnice. Tu još postoji jako puno problema posebno u odnosima sa starijim kolegicama, šeficama i tako dalje. Neki su ljudi stvarno sretni da nemaju takva iskustva, nije to  pravilo i ne dešava se to uvijek, ali postoji određeni broj žena koje to osjete i ja mislim da mi trebamo biti podrška tim ženama i pomoći im da bolje funkcionišu na svojim radnim mjestima. Naš fokus je na jačanju odnosa žena, osnaživanju žena i motivaciji djevojaka koje žele biti u zdravstvu.”

OP: Kakvi su ciljevi projekta?

Selma: “Glavni cilj projekta jeste upravo stvaranje te mreže zdravstvenih radnica koje podržavaju jedna drugu. Ono što nam je jako bitno je networking. Networking je skill koji zdravstveni radnici općenito ne znaju i ne koriste. Želimo da budemo podrška kolegicama, da razvijaju tu osobinu, tu karakteristiku i da se bolje upoznaju , da stvaraju relacije izvan svoje zemlje, izvan svojih gradova i tako i da sebi otvore razna vrata i razne puteve napretka. Pored toga želimo poboljšati uslove rada za žena. Planiramo zanimljive aktivnosti u narednom periodu. Možete nas pratiti preko profila abc doktori ili grupe Žene u zdravstvu na Facebooku. Planiramo uskoro organizovati malo ozbiljnije druženje uživo kako bi se sve mogle upoznati i pozivam sve zainteresovane da nam se pridruže. Možete to uraditi preko našeg maila abcdoktori@gmail.com se možete priključiti našoj grupi “Žene u zdravstvu.”

Podaci Eurostata pokazuju nam kako 78% zdravstva čine žene. Stvaranje ovakvih projekata u Bosni i Hercegovini ne samo da bi moglo doprinijeti da se sustižu europski trendovi kada je riječ o ravnopravnosti spolova zastupljenih u zdravstvu, već bi moglo i donijeti bolju komunikaciju između svih zdravstvenih uposlenica, ali i onih djevojaka koje to tek trebaju biti.


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković priključio se ekipi OP-a u martu 2020. godine. Entuzijastični, a ujedno i najmlađi član ekipe, student je Medicinskog fakulteta u Sarajevu Društven, sluša ex-yu muziku, voli pande i kaže kako bi jednog dana volio posjetiti Jamajku