Pandemija korona virusa negativno se odrazila i na sport u Bosni i Hercegovini. Sportisti su prethodni period proveli bez takmičenja i bez redovnih treniranja. Nakon ukidanja mjera zabrane redovnom treniranju vratili su se i plivači. U narednim mjesecima očekuju i takmičenja.

Povratak u bazen nestrpljivo je iščekivala Zerina Vrabac. Panedmija korona virusa spriječila je da redovno trenira, a već tri godine nastupa za plivački klub Zmaj Alpamm. Posjetila je, kaže ona, brojne gradove i postigla zapažene rezultate na takmičenjima u plivanju.

“Išli smo na razna takmičenja, putovali smo svuda i baš je bilo lijepo. Jako mnogo mi je falilo i mnogo sam poželjela da plivam. Jedva sam čekala da uđem u bazen!”

I ostali takmičari se pripremju za nova takmičenja. Još uvijek nije poznato kada će neko takmičenje biti održano, a tuzlanski plivači se nadaju da ih epidemija neće spriječiti da pokažu svoje vještine, kako kaže Muhamed Smailefendić, šef stručnog štaba plivačkog kluba Zmaj Alpamm.

“Za sada nema takmičenja u najavi. Tek tamo u augustu ili septembru, moglo bi biti nekih takmičenja, ali za sada je još uvijek rano i još uvijek nemamo potvrde od plivačkih saveza da bi se neka takmičenja mogla održati. Bavimo se samo trenažnim procesom i nadamo se što boljim pripremama, kako bi se što bolje pripremili za nadolazeća takmičenja.”

Tuzlanski plivači treniraju u bazenu hotela Tuzla, koji je nakd bio dovoljan za vrhunska ostvarenja. Ipak stvari se mijenjaju. Sarajevo i Banja Luka su u međuvremenu dobili olimpijske bazene.

“Možemo reći da Tuzla i tuzlansko plivanje kaska za sada u plivačkim rezultatima. Mi smo u prethodnom periodu imali primat, učestvovali smo na Olimpijadama, bili smo učesnici svjetskih i europskih prvenstava. Međutim, jednostavno smo ograničeni na 25-metarski bazen u našem gradu i nemamo uslova za treniranje u olimpijskom bazenu. To je u startu odmah jedan veliki hendikep. Bez obzira na to, što se tiče bh. plivanja, naša djeca iz plivačkog kluba Zmaj Alpamm i djeca iz Tuzle, pariraju rame uz rame svim plivačima iz Bosne i Hercegovine.”

Nedostatak većeg bazena primjetan je na rezultatima takmičara, posebno u juniorskim i seniorskim kategorijama, kada su potrebni bolji uslovi. Prema riječima Muhameda Sailefendića, za mlade plivače iz Tuzle, ali i za cijeli region sjevero-istočne Bosne, nužan je mnogo veći bazen.

“Nadamo se, ne samo za plivačke klubove, nego uopće za sport u gradu, za svu djecu u gradu, da bi veći bazen privukao više djece, a treninzi više vaterpolo klubova, ronilačkih i klubova drugih vodenih sportova bi se mogli odvijati na takvom velikom bazenu.”

Za sada je ova ideja samo želja zaljubljenika u plivanje. Konkretnih poteza i priča o većem bazenu u javnosti nema. S druge strane, iz kluba se nadaju da neće biti spriječeni u novembru organizirati najstarije plivačko takmičenje, međunarodni plivački miting “Samir Ćirak Ćiro”.