Plesni studio MO-stars djeluje već 30 godina u Mostaru u sklopu Centra za kulturu Mostar. Riječ je o jednom od najznačajnijih plesnih studia u Gradu Mostaru kroz koji su prošle generacije mladih plesača i sportskih takmičara osvajajući priznata takmičenja u regiji i Bosni i Hercegovini.

Glavna koreografkinja i menadžerica plesnog studija MO-starsa je Nataša Jekić. Za OP je govorila o počecima kao i stilovima kojima se bave.

“Plesni studio Mo-stars djeluje 30 godina u sklopu Centra za kulturu, tačnije od 17. 09. 1994. U biti, ideja nastanka ovog plesnog studija započela je tadašnja direktorica Jelka Kebo po projektu okupljanja djevojaka i djevojčica koje su zbog ratnih dejstava ostale bez jednog ili oba roditelja. Kroz  plesnu terapiju nastavio se projekat, i zabavni, i umjetnički, i kulturni, i sportski segment. Ukupan broj grupa koji djeluje unutar studija je 10 gdje glavni koreograf zajedno sa 5 svojih trenera stvara koreografije plesni performans jazz shoes contemporary moderni etno karakterni koji ima bazu folklora kojim sam se dugi niz godina bavila. Plesni studio Mo-stars ima 200 članova koji su razvrstani po starosnim kategorijama. Najmlađa članica ima 3 godine a najstarija članica ima 28 godina.“

Za 30 godina, koliko postoje, imali su brojne nastupe. Svaki nastup im je podjednako važan. Ipak najznačajniji u sjećanju naše sagovornice je nastup iz Italije 1996. godine zbog snažne poruke o Mostaru koju su tada poslali.

„Trideset godina je dug period i svaki naš nastup, da li u Mostaru ili bilo gdje u BiH, ili van, je nama jednako važan. Tako se bazira naš rad, nikad ne znate ko vas gleda i ocjenjuje. Nesumnjivo ćete se složiti da kad uspijete u svom gradu onda si definitivno uspio. Tako smo i sami podložni i kritikama ali različitosti stavova i mišljenja. To treba da vas motivira da budete bolji kvalitetniji od ostalih. Kad govorimo o nagradama i one su jako bitne. Naše prvo priznanje desilo se u maju 1996. kada smo na internacionalnom plesnom festivalu u Italiji osvojili prvo mjesto za koreografiju. U  pozadini je bila projekcija Mostara nekad i sekvence stradanja koji su bili teški za gledati. Plesači su plesali na muziku Molitve za mir. Dobili smo specijalnu nagradu i priznanje i ta nagrada je meni lično bila poticaj da se ozbiljnije posvetim ovom poslu.“

Nakon značajne nagrade u Italiji kreće ozbiljnije bavljenje plesom te učlanjenje u Sportski savez. Plesni studio Mo-starsa je otvoren uvijek za nove članove iako je zvaničan upis u avgustu i septembru kada kreće i nova školska godina.

 „Tada kreće i borba da li je ples sport i marginalizacija plesa u našem gradu. S druge strane, nacionalni prefiksi prave probleme od ’94 do 2000. godine. Situacija je danas nešto bolja i iskreno se nadamo da će Plesni savez BiH sa sekcijom modernih plesova doživjeti kvalitetnije oživljavanje rada i da će biti spona sa Evropom. Naši plesači iz BiH vrijede i sigurno su u rangu EU kvalitete. Najmlađa upisna kategorija je tri godine to su plesne radionice vrlo ozbiljan i najteži dio.“

U gradu Mostaru postoji 8 plesnih klubova, tako da mladi Mostarci itekako mogu pronaći nešto za sebe. A ples je izuzetno važan za rast, razvoj umjetnost kulturu, pojašnjava Jekić.

„Grad Mostar je bogat sa plesnim grupama, a MO-stars je najstariji. Pored toga, ima još ukupno 8 studija koji se bave istim plesnim stilom tako da svi oni koji vole ples i sport mogu naći svoju sferu interesovanja. Ples je rekreacija, terapija, zabava, kultura, umjetnost, sport. Ples se može definisati na razne načine, najstariji ljudski oblik komunikacije je pokret. Da biste iskazali emociju morate reći znatno više rečenica a facijalnom ekspresijom i par pokreta će prenijeti emociju. Ples je dobar za rast i razvoj i jedan izuzetan dobar antistres tretman. Mi smo imali projekat sa roze vrpcom i sa određenim udruženjima sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju i pokazalo se idealnim.“

Trend odlazaka mladih iz Mostara nažalost negativno se odrazio na plesni studio MO-stars. 

„Nažalost trend odlaska mladih iz Mostara se negativno odrazio i na udruženje i na sport i sve generalno. U posljednjih godinu dana 16 naših bliskih osoba je odselilo. Moja dva visokoobrazovana trenera, odlični sportaši i koreografi odselili su u Njemačku jer nisu mogli naći posao i kvalitetan život. Nažalost, moram potvrditi da se ovaj trend odlaska mladih negativno odrazio, posebno poslije covida i iskreno se nadam da će se uslovi koje ovaj grad i zemlja pružaju mladima poboljšati kroz aktivizam Vijeća mladih i pokazati gdje su glavni problemi kad je u pitanju ostanak mladosti u gradu.

Kada je riječ o podršci od Grada, koreografkinja Jekić kaže da postoji ali da se se itekako morali potruditi da budu prepoznati i podržani. Ima i snažnu poruku za mlade.

„Ne mogu reći da ne postoji podrška ali ono što je najvažnije reći je da od prvog dana, od ideje do realizacije, stoji konstantno javna ustanova Centar za kulturu Grada Mostara i roditelji naše djece. Kroz ovih 30 godina imali smo potporu i kantonalnih institucija kulture sporta i obrazovanja s jedne strane ali i od  turističke zajednice našeg kantona kao i institucija osnovnih i srednjih škola. Novac nije jedini način pomoći. Poruka mladima da je obrazovanje na prvom mjestu ali i da otkriju svoj umjetnički duh i nađu ono što ih ispunjava.“

Plesnom studio MO-stars želimo mnogo sreće i uspjeha u nastavku karijere i nadamo se da će nastaviti educirati generacije plesača i plesačica.