Nakon Poetskog maratona, koji je izazvao jako dobre reakcije, Gradska biblioteka Zenica u mjesecu oktobru realizuje tradicionalnu manifestaciju Mjesec knjige. Zbog cjelokupne situacije Mjesec knjige će se održati u online formatu, a okupiće veliki broj autora i autorica sa kojima će uposlenici Gradske biblioteke razgovarati o njihovim djelima, svijetu književnosti i umjetnosti.

Manifestacija je otvorena jedinim programom koji je održan u Gradskoj biblioteci, a to je dodjela plakete Zeničko-dobojskog kantona za poseban doprinos u oblasti umjetnosti redatelju, piscu i profesoru Šemsudinu Gegiću. Ostale aktivnost biće održane online, kaže direktor Gradske biblioteke Haris Abdagić.

“Mogu reći da je program najbogatiji i najsadržajniji do sada. Uspjeli smo, Mašo Mehmedović, Nermin Ormanović i ja, snimiti desetina razgovora sa aktuelnim bosanskohercegovačkim književnicima, o njihovim novim djelima, i uopšte o njihovom poimanju i shvaćanju književnosti.”

Broj autora i autorica koji će učestvovati na ovogodišnjoj manifestaciji Mjesec knjige je impozantan. Do sada su emitovana četiri gostovanja, gostovali su Nedžad Ibrahimović, Bjanka Alajbegović, Lejla Kalamujić i Almir Bašović.

“Moram reći da to neće biti jedan mjesec knjige, jer toliko smo materijala snimili da će to biti tri mjeseca knjige. Do Nove godine ćemo imati priliku da se družimo sa književnicima, svakog ponedjeljka, srijede i petka, na Facebook stranici biblioteke i YouTube kanalu. Ovo su neka od imena: Almir Bašović, Dijala Hasanbegović, Marko Tomaš, Magdalena Blažević, Almir Imširević, Marija Šuković, Selvedin Avdić, Lana Bastašić, Edin Pobrić, Senka Marić, Zlatko Topčić, Lejla Kalamujić, Nedžad Ibrahimović, Anita Pajević, Željko Grahovac, Bjanka Alajbegović, Faruk Šehić, Vladana Perlić, Vernes Subašić, Mediha Šehidić, Marko Bačanović, Alma Zornić, Feđa Štukan, Ervin Mujabašić, Renato Karamehić… i tako dalje. Ima još knjjiževnika koji će nam se predstaviti.”

Mjesec knjige 2020

🥁 Ubrzo nam dolazi Mjesec knjige, a naša biblioteka tim povodom, uprkos vanrednoj situaciji, za vas s radošću najavljuje vrijedan i do sada najbogatiji program. 🥁 📖 🥁Budući da ove godine nismo u mogućnosti program organizovati u prostorijama biblioteke, cijeli će biti realizovan online i dostupan na Facebook stranici, Youtube kanalu, kao i na našoj Web stranici.U sklopu ovogodišnjeg Mjeseca knjige predstavit ćemo i promovisati do sada najviše bosanskohercegovačkih autora/autorica, odnosno njihovih aktuelnih književnih djela. ✏️📖 ✍️Svaki autor/autorica biće pojedinačno predstavljen u obliku videozapisa, odnosno kratkog intervjua. 🎬 A svi oni reći će nam kako knjige utiču na njihov život, šta za njih predstavlja čitanje i pisanje knjiga; svako od njih predstavit će svoje aktuelno djelo, reći nam kako je tekao stvaralački proces, kako je djelo nastalo, a uz to će svima nama i preporučiti knjige za čitanje nekih drugih autora/autorica. ✍️📖Video zapise ćemo objavljivati svakog ponedjeljka, srijede i petka tokom cijelog oktobra, novembra, a možda čak i decembra. Cijeli program samostalno će organizovati i realizovati naši bibliotekari. Nadamo se da ćete uživati. ♥️📖♥️

Gepostet von Gradska biblioteka Zenica am Mittwoch, 30. September 2020

Gostovanja su osmišljena na, kako naš sagovornik kaže, jedan školski način. Riječ je upitniku koji će biti postavljen svakom od učesnika ili učesnica. To je dobar način da se upoznamo sa načinom razmišljanja i pogledom na svijet književnosti kod učesnika i učesnica.

“Napravili smo jedan univerzalni upitnik za sve književnike, jer ih je zaista puno. On propituje njih o njihovim doživljajima književnosti, čitanja, pisanja, šta to znači za njih… To smo prilično školski i lektirski postavili. Naravno, onda smo se dotakli njihovih djela. Svi odgovaraju na ista pitanja, a to je i dodatno zanimljivo. Vidjet ćemo različite odgovore na taj izazov.”

Kao i u različitim historijskim epohama i kontekstima umjetnost je igrala veliku i važnu ulogu u životima ljudi. I danas u jednom teškom i zanimljivom vremenu, kojem svjedočimo, umjetnost nastavlja ispunjavati svoju zadaću.

“Kultura i umjetnost su uvijek bile tu da sačuvaju zdrav razum, mislim da je to i njihova svrha postojanja. Tako da je to, sigurno i u ovom dobu, hrana bez koje nećemo moći preživjeti.”

Online sadržaj Gradske biblioteke Zenica, može biti i svojevrstan motivator za sve čitatelje i čitateljke. Gostovanja kao i druge sadržaje Gradske biblioteke možete pratiti na njihovoj Facebook stranici kao i na YouTube kanalu.


Imran Maglajlić
Imran Maglajlić je diplomirani kulturolog, koji trenutno živi i radi u Banja Luci. Tokom studiranja počeo se baviti novinarstvom, te je radio na community radiju, pisao za lokalni sedmični list i alternativne časopise. Od 2019. godine dio je tima Omladinskog programa BHRT-a. Najčešće donosi priloge iz svijeta kulture i umjetnosti, a često objavljuje kritičke osvrte na književna, pozorišna, muzička i filmska djela. Moderirao je književne i poetske večeri, te surađivao sa institucijama kulture, kroz različite projekte.