Ekonomski fakultet u Tuzli je, čini se, prepoznao problem nedostatka studentske prakse. O ovoj temi govorilo se mnogo, dok studenti godinama upozoravaju na činjenicu da fakultetske dane provode učeći isključivo teorijske stvari – bez ikakve prakse. Također, brojni su i poslodavci koji imaju zamjerku na rad obrazovnih institucija jer im u firme dolaze osobe bez ikakvog osjećaja za realnost koju određeni posao nosi sa sobom. Ovo obostrano nezadovoljstvo uprava Ekonomskog fakulteta u Tuzli pretvorila je u jedan vid saradnje, pa je u ovom ozračju organizovana manifestacija Studenti u biznisu.

Nedostatak prakse na fakultetima najveća je zamjerka studenata skoro na svim fakultetima u Bosni i Hercegovini. Brojna iskustva studenata govore da ni slutili nisu šta ih očekuje kada dođu na tržište rada ili se pak zaposle u oblasti za koju su studirali. Upravo ovo je prepoznao menadžment Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a onda i napravio naredne korake: od ovog ljetnog semestra studenti su obavezni obavljati praksu kod poslodavca sa kojima ova obrazovna ustanova ima potpisan sporazum. Praksa će također biti i bodovana što će dodatno stimulisati studente na pažljiv rad i posvećenost, kaže nam Meldina Kokorović Jukan, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

”Na ovaj način Ekonomski fakultet daje svoj doprinos, pored onoga što je naša obaveza, da teorijski potkujemo naše studente znanjem iz različitih oblasti ekonomije, sada studenti imaju priliku, odnosno obavezu, da vide i praktičnu stranu onoga što mi njih učimo u učionicama.”

Zadovoljstvo zbog ovakvog koraka iskazao je i Ahmet Bulić, predsjednik Studentskog vijeća Ekonomskog fakulteta.

”Jedna novina što se tiče studentske prakse ove godine jeste da je ona obavezna, odnosno da stičemo određeni broj ECTS bodova kako bi završili Ekonomski fakultet i mislim da će studenti i poslodavci dosta ozbiljnije pristupiti tome.”

A kako bi poslodavci prezentovali svoje firme i njihov način poslovanja u prostorijama Ekonomskog fakulteta organizovana je manifestacija ‘Studenti u biznisu’. Studenti su tokom ove aktivnosti razgovarali sa poslodavcima, pobliže se upoznali sa onima koji predvode firme, te u konačnici pokušali odabrati firmu u kojoj bi željeli obavljati praksu u narednom periodu. No, poslodavci očekuju da studenti koji dođu u njihove firme budu itekako teorijski potkovani, kaže Nevres Hadžić, jedan od poslodavaca.

”Očekujemo od njih da dođu sa onim osnovnim znanjima kada je u pitanju teoretska podloga u smislu da imaju pojma o onome šta razgovaramo, da imaju osnovu, a mi smo onda tu da ih praktično obučimo i pokažemo naše proizvode i uputimo ih u finese npr. bankarskog sektora.”

Ovakav iskorak kada je u pitanju praksa studenti su s radošću prihvatili, dok je njihova jedina zamjerka broj sati koje će provesti na praksi. Oni se naime obavezuju da tokom posljednjeg semestra u prvom ciklusu studija na praksi provedu jednu sedmicu, odnosno 40 radnih sati. S druge strane uprava fakulteta smatra da je ovo samo početak i da vjeruju da će se ovaj broj sati povećati. Da će tako i biti, osim studentske nade, stoji i činjenica da će u tekućoj akademskoj godini uslijediti izmjene studijskog programa.