Škola sporta “Mali šampioni” u Ugljeviku, uz svoje treninge ima i radionice edukativnog I kreativnog karaktera za svoje najmlađe članove. Treneri vođeni idejom da bi djecu trebalo odvojiti od Interneta I tehnologije, svoje radionice održavaju u prirodi, te kroz igru i smijeh pokazuju mališanima da je bez Interneta sve zanimljivije.

Pripremila Jovana Sando, novinarka OP-a.

Željka Vasilić je trener u maloj školici sporta. Dječicu tu okreću prirodi, te djeci pružaju avanture, edukativne i zabavne radionice.

“Mala školica sporta traje već dugi niz godina, ali smo trener Mladen i ja, prije nekih godinu dana odlučili da to pomjerimo na neki viši nivo, odnosno da pored treninga organizujemo i neke radionice koje će biti okrenute ka prirodi, sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Već nam je svima dobro poznata zaluđenost tehnologijom u 21. vijeku.”

O utiscima djece i roditelja o ovom neobičnom tipu radionica, Željka kaže da su iznimno pozitvni, unatoč ograničenjima u vrijeme pandemije.

“Škola sporta trenutno broji oko sedamdeset mališana. S obzirom na njihov odziv, na aktivnost na treninzima, ali i osmijehe na licima mališana i roditelja, mogu reći da su zadovoljni i oni, a i mi. Tokom izolacionog perioda, kada je sve stopirano, naravno i mi smo stopirali treninge i radionice. Kada su mjere predostrožnosti malo popustile i mi smo ponovo krenuli sa radionicama na otvorenom, s treninzima na otvorenom, naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.”

U prethodnom periodu, organizovane su radionice različite tematike, kojima su, po Željkinim riječima, i djeca i roditelji bili vrlo zadovoljni.

“Na posljednjoj radionici smo puštali brodiće od papira u koritu rijeke Janje. Bio je kišan dan, pa smo uživali i u skakanju po baricama i po blatu. Također, nedavno smo posjetili tri domaćinstva, gdje su djeca vidjela mnogo domaćih životinja i zaista uživala. Imali smo čak i domaćinski ručak, tako da su i domaćini bili zadovoljni, kao i roditelji i djeca.”

Upravo zbog pozitivnih reakcija na dosadašnji rad, mala školica sporta i dalje će nastaviti sa svojim aktivnostima.

“Što se tiče naših dugoročnih planova, i dalje planiramo održavati slične radionice, s tim što smo se u jesenjem periodu bazirali na jesenje radionice, a stiže nam i zima, nadamo se snijegu, kada će nam radionice biti još zanimljivije. Naravno, sve se i dalje odvija u prirodi, koliko nam to vrijeme bude dozvoljavalo.”

Za više informacija o Maloj školici sporta, posjetite Facebook stranicu Mali Šampioni u Ugljeviku.