Na Pravnom fakultetu u Zenici održana je ceremonija svečanog zatvaranja projekta “Pravna klinika iz okolišnog prava” koji je provelo Evropsko udruženja studenata prava – ELSA Zenica. Završnica projekta organizirana je kao simulacija suđenja koju su pripremili studenti u saradnji sa predavačima.

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici zahvaljujući vannastavnim aktivnostima dobili su priliku pokazati kako teorijsko tako i praktično znanje. Simulacija suđenja je najznačajniji vid kliničke nastave pred Evropskim sudom za ljudska prava, pa je itekako zeničkim studentima ova aktivnost dobro došla. Još jedna činjenica koja je išla u prilog ovom događaju jeste da u Bosnii Hercegovini na pravnim fakultetima ne postoji redovan predmet izučavanja prava zaštite okoliš. Zahvaljujući ovoj vannastavnoj aktivnosti edukaciju je imalo dvadesetak studenata tijekom pet mjeseci. Više o ovome za OP objašnjava mr. Amna Hrustić, viša asistentica na Pravnom fakultetu u Zenici.

“Nakon toga su pristupili rješavanju praktičnog hipotetičkog slučaja iz ljudskih prava povezanih sa pravom okoliša. Tako da je, zapravo, kraj klinike simulacija suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju koji tretira pitanje zaštite okoliša i ljudskih prava.”

Mr. Lejla Žilić-Ćurić voditeljica je projekta Pravne klinike za okolišna prava. Istakla je važnost ove teme.

“Temi okolišnog prava klimatskih promjena ne posvećuje se velika pažnja. Upravo je ovo jedan vid podizanja svijesti o zaštiti okoliša, podizanja svijesti građana o važnosti zaštite okoliša i o važnosti okolišnih prava. Mi se nadamo da će naši studenti nakon studija iskoristiti ovo znanje.”

Evropsko udruženje studenata prava nastoji omogućiti studentima obrazovanje koje nisu u mogućnosti dobiti na fakultetu. Teme koje su zanemarene a dijelom su savremenog društva stavljaju u fokus i pokušavaju podići svijest o istima, o čemu govori i Aida Rihić, predsjednica Evropskog udruženja studenata prava.

“Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta jeste naobrazba studenata prava u pogledu okolišnih prava, ali i cilj nam je da steknu steknu značajne vještine i znanja kako bi sutra mogli zastupati u pogledu pojedinih predmeta koji će se javljati iz oblasti okolišnih prava”.

U simulaciji suđenja učestvovalo je četvero studenata, a sudsko vijeće je odlučilo da su za nijansu bili bolji zastupnici tužene strane. Za najbolju govornicu proglašena je Hana Kulović iz tima zastupnica podnositelja predstavke.

 “Ovakva vrsta projekata je od velikog značaja – kao predmet na Pravnom fakultetu nemamo praksu i kroz ovakve projekte imam mogućnost da naučimo nešto novo, da steknemo iskustva i da vidimo kako to u pravu izgleda u praksi.”

Svi sudenti koji su pohađali ovaj program dobijaju certifikat koji će u budućnosti biti potvrda da su stekli određena znanja i vještine, a učesnici simulacije suđenja nagrađeni su i novčanom nagradom.