Ajdin Kitan osnivač je Rock škole u Goraždu koja postoji već šest godina. Za to vrijeme kroz školu je prošlo više od 300 članova a imali su više desetina nastupa. Odakle ideja za stvaranje Rock škole i ko sve može da se upiše u ovu školu poslušajte u nastavku.

Prilog pripremila Jovana Sando, novinarka OP-a.

Rock škola u Goraždu postoji od 2015. godine. Osnivač i nastavnik Rock škole je Ajdin Kitan. Odakle ideja za stvaranje nečega ovakvog u Goraždu? Ajdin kaže da je uvijek bila negdje u podsvijesti. Takođe i težnja ka tome da imaju prostor za vježbanje gdje ih niko neće ometati. Pored učenja, ova škola nudi druženje i razvijanje svakog pojedinca.

„Ta je ideja odavno, nekako uvijek bila u podsvijesti da napravimo neki prostor gdje nas niko neće ometati. Neka glavna misija Rock škole nije rock muzika kao što mnogi misle, već to druženje i razvijanje tih horizonata prema nekim sopstvenim mislima i idejama, da u budućnosti nekada imamo generaciju koja će moći razmišljati svojim glavama i da im niko ne prodaje ono što su nama prodavali kad smo bili mali“.

Starosnu granicu za upis članova u školu spustili su prije nekoliko godina. Sada već dječaci i djevojčice mogu postati članovi Rock škole sa 8 ili 9 godina. Ajdin kaže da nikada nije naročito medijski nametao priču o Rock školi, nego se prirodnim putem proširila vijest o njoj po Goraždu.

„Unazad dvije-tri godine, spustili smo malo tu starosnu granicu, od 8-9 godina jer nekako nikad nismo Rock školu, bar ja nisam nametao kao nešto što postoji u gradu i da neko to prihvati. To je neka prirodna stvar bila kad čuju roditelji, a ponajviše djeca kad čuju oni odluče izraziti da žele da sviraju“.

Od osnivanja škole prošlo je šest godina. Od tada je kroz nju prošlo više od 300 članova. Takođe od početka do sada imali su više 65 nastupa. Za Ajdin Rock škola je prostor i za glumu, i za druženje i za razonodu, pored sviranja. Objekat u kome se škola nalazi je pod zemljom, što omogućuje druženje i sviranje bez da ikome smetaju.

„Zadnjih 6. godina preko 300 djece, mladih, odraslih je prošlo kroz Rock školu i bukvalno u šest godina smo imali preko 65 nastupa. To je otprilike deset nastupa po godini, ako uzmemo u obzir da nam je zima šest mjeseci, ljeto šest znači u šest mjeseci deset nastupa. Tako da je ovo ponajviše prostor za glumu, druženje, sviranje, razonodu bilo kakvog tipa. Svakako smo pod zemljom pa nikome ne smetamo“.

Cijela ideja rokenrol načina života je crtani film, jedan je od citata koji opisuju pogled na život kroz oči rokenrola. Tako i ova Rock škola ne pruža samo sviranje i pjevanje, nego i druženje, razvijanje i razonodu za sve starosne dobi.