Ismail Barlov član je plivačkog kula SPID Sarajevo, prvog i jedinog plivačkog kluba u BiH namijenjenog osobama s invaliditetom. Klub je osnovan krajem 2015. godine s ciljem rehabilitacije, resocijalizacije i pozitivne inkluzije osoba s invaliditetom u društvo i društvene aktivnosti kroz plivanje i vodene sportove. Plivanje i sve aktivnosti za osobe s invaliditetom su besplatne.

Ismail Barlov, plivački reprezentativac Bosne i Hercegovine i takmičar Plivačkog kluba Spid već nekoliko godina razlog je za ponos i kluba za koji nastupa, i svojih roditelja i cijele zemlje. Iako gotovo redovno bude među najmlađim takmičarima, Ismailu to nije prepreka da osvoji najveća, pobjednička postolja. Njegov trener, Amel Kapo, s ponosom govori o Ismailu.

 „Veliki čovjek velikog srca, u tijelu malog slatkog dječaka. On je jako inteligentan, jako sposoban, pametan, jako dobar učenik i još bolji plivač. Ukratko, on je velika duša.“

Već skoro punih pet godina plivanje je dio Ismailovog života. U tome se itekako pronašao i uživa.

„Sviđa mi se što se družimo. Mnogo se zabavljamo, ali isto tako, uz zabavu i treniramo. Svaki naš trening isplanira trener. Svaki put mjerimo vrijeme, startove, i pripremamo se za takmičenja. Mi smo svi drugari ne takmičimo se međusobno, nego samo protiv drugih. Trenutno se pripremam za takmičenje u Italiji, u Milanu, u martu. Želio bih da bude prođe uspješno i da osvojim medalju.“

Ismail Barlov boluje od TAR sindroma. To je rijedak genetički poremećaj koji karakteriše odsustvo radijusne kosti u podlaktici i dramatično smanjen broj trombocita. Trener Kapo ga zove mali pingvin jer se u vodi kreće jako lagano.

“Njegovi udovi su zakržljali i nisu se dovoljno razvili. On će imati operacije u narednom periodu, kako bi mogao da se samostalno kreće na suhom. On pripada klasi 4, gdje što je manji broj, to veća je invalidnost. Zapravo, on je posebno onesposobljen ali on je veliki šampion. Ja ih zovem mali pingvini jer se u vodi kreću jako lagano.”

Pored trenera velika Ismailova podrška je i mama s kojom dolazi skupa na treninge.

“On se bavi sportom već pet godina i to je dio našeg života. Sport puno znači za njegovo samopouzdanje. Nismo očekivali nikakve medalje, zbog njegovog zdravstvenog stanja. Htjeli smo da pliva jer dijete ne hoda, ali on reda medalje.”

Ismailu želimo mnogo sreće i uspjeha u takmičenjima koja slijede. Također nadamo se da će se prepoznati značaj PK SPID i da će dobiti adekvatnu podršku jer mnogo znači svim svojim članovima. O inkluziji se mnogo govori i sve je lijepo uređeno na papiru. A ovo je jedan pravi primjer inkluzije osoba s invaliditetom.