Samir Tandir, rep je izvođač koji svoj put gradi pod umjetničkim imenom “Oneli”. Počeo je sa rep muzikom, sam piše svoje tekstove i zaslužan je kako za audio tako i za video produkciju u svojim projektima.

Tekstove za pjesme piše sam, a inspiraciju pronalazi u svakodnevici. Najveću motivaciju, kako kaže, dobija od pozitivnih ljudi – sposobnih i prije svega onih koji žele da uče, dođu do svog maksimuma i ostare svoje snove.

“Već kao tinejdžer trudio sam se pronaći način da iskažem svoje stavove i mišljenja. Muzika je bila najprirodniji način za tako nešto. Rep me uvukao u muzički svijet i dao mi inspiraciju za pisanje, samim tim moje prve pjesme su bile samo u tom žanru.”

Samir trenutno pored tekstova radi i aranžman za pjesme kao i video produkciju. Ono što ga u stvari i izdvaja iz mase jeste trud koji uloži u jedan projekat. Takođe je i sam svoj režiser, pa kroz svaku pjesmu možemo prepoznati njegov lični pečat.

“Moj pokretač na samom početku je bilo i to što je sam proces bio jako skup. Ja sam odučio da sve sam naučim, kupim opremu i počnem sa snimanjem svojih pjesama. Moja prva pjesama je izašla 2016. godine pa od tada i računam moje profesionalno bavljenje muzikom. Žanrovski sam se kroz godine mijenjao ali suština i motivi pjesama su svakako ostali isti.”

Uzore u muzičkom svijetu nema, ali svakako da ga mnogi inspirišu i da želi da njegovi daljni koraci u karijeri budu u tom pravcu.

“Nikada nisam imao konkretnog uzora, postoje samo oni koji me inspirišu. Od njih bih izdvojio 50 Centa, njegov put i rad me zaista inspirišu. Ono što je on postigao i kroz šta je sve prošao, a opet na kraju ovakav rezultat postigao, to me zaista motiviše za moj rad i neku moju borbu.”

Pjesme dosad snimljene su uglavnom bile za mušku populaciju, što nije slučaj s novom pjesmom. Ovaj put inspiracija je bila ljubav, pa sada i ženska populacija može da prepozna i da se poistovjeti sa tekstom koji donosi pjesma „Coco mademoiselle“.

“Želio sam da napravim pjesmu koja će dotaći širu masu. Do sada sam pisao pjesme samo za mušku populaciju i bio je samo rep. Sada već idem ka nekom komercijalnijem zvuku te i sama teme pjesme je ljubavna pa smatram da je to upravo dobitna kombinacija za napredak i veću prihvaćenost pjesme.”

Njegov napredak također su primijetili i mnogobrojni izvođači sa rep scene, pa je sada i član „Imperije“. Ono što također uskoro dolazi od ovog mladog izvođača je jedna solo pjesma, te jedan duet sa sarajevskim reperom.

“U proteklom periodu se izdešavalo zaista mnogo toga, ostvario sam mnogo saradnji. Jedna od njih je i saradnja sa sarajevskim reperom Variolom. Pjesma se zove ‘Avanti’. Pored toga, novi solo projekat naziva ‘Nirvana’ će uskoro biti izbačen. Pjesma govori o mojoj svakodnevici, s kojom će se vjerujem mnogi poistovjetiti. Bržeg je ritma i mislim da će se svidjeti publici.”

Želja za saradnjom s našim rep izvođačima svakako postoji. Najviše poklapanja ima sa Sajferom pa mu je želja da u budućnosti udruže svoje glasove.