Muzej grada Zenice kontinuirano priređuje posjetiocima zanimljive izložbe i radionice. Ovaj put posjetili smo radionice stripa i kreativnog pisanja, a u izložbenom prostoru obišli smo izložbu Industrijalizacija u toku.

Prošle sedmice u Muzeji grada Zenice, započele su još jedna u nizu radionica koje je ova institucija do sada realizovala. Riječ je o radionici stripa i kreativnog pisanja, koje su namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima.  Zbog pandemija, na radionicama nije prisutan veliki broj polaznika i polaznica, međutim iako ne u punom kapacitetu, one hrabro i sigurno ispunjavaju svoju misiju. Prvobitno je predviđeno da radionice traju 7 dana, ali one će trajtai duže, kako bi se ispunio plan projekta, kaže direktor muzeja Adnadin Jašarević.

„Plan nam je da zahvaljujući Western Balkan Foundation, u velikom projektu ”Drevni Iliri”, pored radioncia uspijemo realizirati i izložbe. Želimo prikupiti od naše djece priče i radove koje ćemo takođe objaviti u našoj zbirci. Osnova rada ove fondacije je zajedništvo na Balkanu, te trebamo otkriti ono što nas povezuje, a ne tjera u ratove mržnju i slično“.

Zadatak ove radionice je da okupi mlade ljude i nauči ih novim vještinama, ali one mogu biti i bijeg od stvarnosti na neko kratko vrijeme. Pored ovih zadataka, direktor Jašarević kaže da je jedan od ciljeva probuditi kod mladih kritičko mišljenje koje, će pretočiti u angažiranu umjetnost.

„Mi radimo na tome da polaznike naučimo nečemu što se zove angažirana umjetnost, jer umjetnost ne postoji ako nije angažirana. U ovom slučaju je angažiranje pozitivno i poslužiće svrsi da povežemo mlade u regionu, to jest mlade iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Rumunije“.

Radionicu kreativnog pisanja vodi pjesnikinja Emina Selimović, a cilj radionice je kako kaže da polaznici nauče napisati priču. Zbog cjelokupne situacije radionica je imala problema sa brojem polaznika, međutim stvari se mijenjaju na bolje.

„Trenutno imamo učesnike kursa kreativnog pisanja. Tematski okvir je, kao što ste već vjerujem čuli, Iliri. Ono što ćemo mi u okviru ove radionice uraditi jeste naučiti polaznike napisati priču, to jest formirati likove i radnju. Ja se nadam da će učesnici na kraju radionice imati jednu formiranu priču koju će moći poslati na konkurs“.

Sa radionica otišli smo u izložbeni prostor zeničkog muzeja i posjetili izložbu Industrijalizacija je u toku. Izložba je organizirana o okviru dugogodišnjeg djelovanja i misije Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica za očuvanje kulturnog naslijeđa. Edukativni segment izložbe radila je Lejla Agić, muzejska pedagogica zeničkog muzeja, a ova izložba bi ubrzo trebala postati stalna postavka muzeja u Zenici.

„Izložba prati četiri industrijske revolucije, uključujući i zadnju u kojoj se trenutno nalazimo. Kompletna multimedijalna izložba ima za fokus grupu mlade osobe, koje nisu dovoljno stare da bi zapamtile koji je značaj imala Bosna i Hercegovina u Prvoj i Drugoj industrijskoj revoluciji, čak i u kontekst evropskog industrijskog naslijeđa“.

Izložba Industrijalizacija u toku sastoji se od pet tematskih cjelina: Moderna vremena dolaze, Na tračnicama napretka, Da nam živi, živi rad, Proizvedeno u BiH i Industrija danas, kako dalje? Prikazan je cjelokupan razvoj bh. industrije, a izložba priča svoju priču kroz fotografije, dokumente, audiovizuelni materijal i autentične predmete. Naša sagovornica Lejla Agić kaže kako je bitno učiti mlade ljude da je BiH i danas veliki industrijski potencijal.

„U prehrambenoj industriji mi i danas imamo puno proizvoda koji se izvoze na vanjska tržišta, a mi ih premalo koristimo. Cilj je i da skrenemo pažnje na unutarnje snage, na način da kupujemo i koristimo domaće. Još jedan jako bitan cilj je i zeleni pokret, jer ne smijemo zaboraviti na prirodu“.

Izložba je otvorena za posjetioce od 09 do 17h, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Pozivamo sve mlade, ali i malo starije sugrađane da posjete ovu izložbu, te nauče nešto o industrijalizaciji, ili se prisjete socijalističkih dimnjaka.


Imran Maglajlić
Imran Maglajlić je diplomirani kulturolog, koji trenutno živi i radi u Banja Luci. Tokom studiranja počeo se baviti novinarstvom, te je radio na community radiju, pisao za lokalni sedmični list i alternativne časopise. Od 2019. godine dio je tima Omladinskog programa BHRT-a. Najčešće donosi priloge iz svijeta kulture i umjetnosti, a često objavljuje kritičke osvrte na književna, pozorišna, muzička i filmska djela. Moderirao je književne i poetske večeri, te surađivao sa institucijama kulture, kroz različite projekte.