Kako napisati biografiju, motivaciono pismo, pripremiti se za razgovor za posao? Odgovore na ova pitanja pronađite na radionici stručnog osposobljavanja za mlade u Kaknju. Planirano je da ova radionica bude održana 16. i 17. 07. 2021.godine u prostorijama gradske biblioteke Kakanj. Organizatorica ove radionice u Kaknju je Merima Krivokapa koja je sa nama podijelila detalje o tome šta očekuje učesnike ove radionice:

“Želimo da naučimo polaznike kako da napišu CV, kako da se ponašaju tokom razgovora za posao, kako da se pripreme za sami pronalazak posla. Od učesnika mi ćemo tražiti da nam pošalju jedan svoj CV i motivaciono pismo koji su napisali prije te ćemo tokom radionice raditi na njima i učesnici će imati priliku da uporede svoj CV od prije i ono što će naučiti na radionici. Što se tiče polaznika, radionica nije ograničena, bazirana je na mlade ljude između 18 i 30 godina. Za prijavu je potrebno da odete na FB stranicu American Councils for International Education, gdje možete naći objavu za radionicu i link za prijavu. Radionica je besplatna.”

Ono što je interesantno a to je poređenje američkog i bosanskohercegovačkog srednjoškolskog obrazovanja. Naime, Merima kao bivša učesnica YES programa razmjene srednjoškolaca u BiH, godinu dana je provela u SAD. Pitali smo je koje su najveće razlike izmešu američkog i BiH obrazovanja:

“Ja sam ovdje pohađala Gimnaziju “Muhsin Rizvić” u Kaknju, inače sam iz Kaknja i zato sam željela da u svom gradu organizujem ovu radionicu, da nešto uradim za svoju lokalnu zajednicu. Ovdje sam pohađala prvi i drugi razred Gimnazije i treći srednje sam išla na razmjenu. Kada sam se vratila polagala sam razliku predmeta  i završila četvrti razred. Najveća razlika u obrazovanju SAD i BiH je u obimu gradiva koje se obrađuje. U Americi sam imala šest predmeta a u Bosni 12. Razlika je i u predmetima koje sam imala, neke sam mogla sama da biram dok su neki obavezni kao što je matematika i američka historija. Njihov sistem je bolji u tome što je sve svedeno na praktičan rad, na što više usavršavanja gradiva tokom nastave. Zaista ima mnogo zadaća, više nego u Bosni ali gradivo koje sam učila u americi se više sjećam i imam osjećaj da sam to dobro savladala. Dok kod nas se sjećam da sam učila mnogo ali toliko informacija zaista ne možemo da praktično primjenimo i nemamo način da praktično primjenimo sve što naučimo u školi.”

Podsjećamo, radionica stručnog osposobljavanja za mlade održaće se u petak i subotu 16/17.07.2021. u prostorijama Gradske biblioteke Kakanj i upravo će na ovoj radionici mladi koji nemaju posao imati priliku da se pripreme i nauče tehnike i trikove koji će vam pomoći da brže i lakše pronađete posao.


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.