Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u srednjim školama širom Republike Srpske, vrši promociju Srednje škole unutrašnjih poslova. Ovo je druga godina zaredom kako promovišu svoje zanimanje, s obzirom na to da je škola, zbog odliva policijskih službenika, odlukom Vlade Republike Srpske, formirana prošle godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u Bijeljini je i ove godine, organizovalo promociju Srednje škole unutrašnjih poslova, kako bi upoznali srednjoškolce o uslovima upisa i samom pozivu policijskog službenika. Čedomir Raca, inspektor za bezbjednost saobraćaja i profesor u ovoj srednjoj školi, kaže da već školuju prvu klasu srednjoškolaca, ove godine će upisati drugu, a u toku je školovanje i mladih u Policijskoj akademiji

“Došli smo u Bijeljinu, da prezentujemo Srednju školu unutrašnjih poslova koja je osnovana odlukom Vlade 2023. godine, odnosno prošle godine. Trenutno u Srednjoj školi unutrašnjih poslova imamo već jednu klasu koju školujemo, a ove godine planiramo da upišemo drugu klasu. Želio bih da predstavim neke od uslove iz Javnog konkursa. Javnim konkursom biće predviđen upis za 150 učenika u Srednju školu unutrašnjih poslova, od toga 120 muškog pola i 30 ženskog pola. Za upis u srednju školu imamo opšte i posebne uslove. Od opštih uslova imamo da kandidat ima državljanstvo Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, da je fizički i psihički sposoban za obavljanje poslova, što se utvrđuje na ljekarskom pregledu koji organizujemo. Posebni uslovi su da ima završena prva dva razreda neke druge srednje škole, da ima uspjeh najmanje dobar i vladanje vrlo dobro. Pored Srednje škole unutrašnjih poslova trenutno školujemo i Policijsku akademiju, jer u toku je velik odliv policije iz našeg ministarstva, prije svega, zbog odlaska kolega u penziju.”

Raca ističe da učenici imaju obezbjeđen boravak i hranu u njihovom internatu, kao i izlaske kući i do grada, u određenim periodima. Ono što predstavlja olakšicu je što, nakon završene škole, učenici stupaju u radni odnosu u MUP-a, dok najbolje đake šalju na školovanje u visokoškolske ustanove u BiH i Srbiji.

“Učenici za vrijeme školovanja borave kod nas u internatu, imaju redovne izlaske kući i do grada, to im dopuštamo u određenom periodu. Borave kod nas tu, imaju smještaj, imaju hranu, imaju tri obroka u toku je ustrojavanje naše auto škole, što znači da ćemo im obezbijediti i polaganje vozačkog ispita. Nakon završene srednje škole, učenici imaju zagarantovan posao, odnosno stupaju u radni odnos u MUP. U pregovorima smo da najbolje kadete šaljemo na školovanje u visokoškolske ustanove u Srbiju – Vojna akademija, Kriminalističko-policijska akademija, Fakultet bezbjednosti u Banjaluci i Fakultet bezbjednosti u Beogradu i sve im je obezbijeđeno i plaćeno.”

Mišel Mišković i Predrag Spasojević, učenici drugog razreda Gimnazije “Filip Višnjić” iz Bijeljine kažu da im je drago što se u njihovoj školi vrši prezentacija ove srednje škole, ali i da je od izuzetnog značaja, za opštu bezbjednost, da se školuje policijski kadar i da je “na pravom mjestu u pravo vrijeme” uz poštovanje zakonskih regulativa.

“Prošle godine nisam imala priliku da učestvujem i da prisutstvujem ovom događaju i jako sam srećna što se ove godine sve to ponavlja s obzirom da smatram da je jako važno promovisanje, generalno, naših institucija bezbjednosti, da narod i mi, kao učenici, mi kao mlade generacije, mi kao budući ljudi koji će prosto morati funkcionisati u svijetu, bitno je da znamo da postoji čvrst oslanac u našoj državi.”

“Smatram da je važno da se kod mladog čovjeka “usadi” briga o bezbjednosti naših sugrađana i da vodimo računa ko će da bude policajac ili drugo važno lice u MUP-u.”

Prema poznatim osnovnim uslovima, mladi su svjesni da, većina srednjoškolaca, ispunjava uslove, samo je potrebna volja i želja da se, dok pohađaju drug razred srednje škole, prijave na poziv i školuju za policijskog službenika


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.