U Tuzli je potpisan Okvirni sporazum kojim se omogućava izvođenje stručne prakse studentima Medicinskog, Farmaceutskog i Edukacijisko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli na klinikama Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Sporazum kojim će studentima Medicinskog, Farmaceutskog i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli biti omogućena praksa na klinikama Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) Tuzla, potpisan jeu Tuzli. Rezultat je to okvirnog sporazuma kojeg su ove dvije ustanove potpisale nakon 15 godina, koliko se na to čekalo kazala je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

”Svakako je ovo nastavak uspješne saradnje i značajan iskorak u tom pogledu koji je bitan ne samo za naše studente biomedicinskih, zdravstvenih i nekih drugih naučnih oblasti, jer naši studenti tamo stiču značajno znanje i vještine iz kliničkih disciplina, ali svakako predstavlja korak naprijed u naučno istraživačkom radu.”

UKC Tuzla započeo je proces nabavke nove opreme za šta je Vlada TK izdvojila više od 10 miliona KM, pa će studenti imati priliku da se u praksi susretnu s najnovijom tehnologijom. Klinički centar odnedavno je upisan i u Registar naučno-istraživačkih organizacija, s toga će stručnjaci iz ove institucije u narednom periodu moći aplicirati na programe iz oblasti nauke. Prema riječima direktora UKC-a Tuzla, Denijala Tulumovića, potpisivanje sporazuma o akademskoj, naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji bio je preduslov za apliciranje na projekte Evropske unije.

”Jedan dobar temelj za iskorak kako u akademskom tako i stručno-naučnom izlasku UKC-a, ne samo u okvirima BiH nego u okvirima Evrope i svijeta. Vama je poznato da najveći broj stručnjaka iz UKC-a Tuzla učestvuje aktivno u pisanju naučnih radova”.

U interesu građana potrebno je napraviti sinergiju nauke i zdravstva jer su to oblasti koje su ključne za Tuzlanski kanton, mišljenja je kantonalni premijer Irfan Halilagić. Iz tog razloga je Kantonalna vlada u ovoj godini osigurala značajna sredstva za njihov dalji razvoj.

”Vlada TK je na određeni način bila jedna vrsta supervizora u ovom postupku. Obezbijedili smo sredstva u Budžetu TK koji je usvojen a koja su potrebna radi realizacije ovog sporazuma. Mi ćemo nastaviti insistirati da ove ključne ustanove poboljšaju svoju saradnju i podignu na jedan veći nivo”.

Studenti su sve vrijeme obavljali praksu na UKC-u, ali je ta praksa sada regulirana i formalno-pravno, kako za Univerzitet tako i za najveću zdravstvenu ustanovu u TK.