Na U23 Mediteranskom dvornaskom prvenstvu u atletici održanom u Valensiji, Edhem Vikalo član Atletskog kluba “Sloboda-Tehnograd” Tuzla osvojio je srebrenu medalju i postavio novi državni rekord BiH u dvorani za seniore na 60 metara sa rezultatom 6:73.

Najbolji bh. sprinter i član Atletskog kluba “Sloboda Tehnograd” iz Tuzle, Edhem Vikalo, osvojio je srebrenu medalju u disciplini 60 metara na Mediteranskom dvornaskom prvenstvu u atleticim, za takmičare do 23 godine, u španskoj Valensiji. Za 6 sekundi i 73 stotinke Vikalo je istrčao je utrku od 60 metara u finalu prvenstva. Ovaj rezultat mu je donio srebrenu medalju.

”Veliki trud je uložen za tako kratko vrijeme. Neopisiv je osjećaj dignuti zastavu naše zemlje, da se gleda zastava i čuje himna BiH, baš je neopisiv osjećaj.”, kaže Edhem.

Put do trona nije bio lagan. U sportu je od djetinjstva, uglavnom u košarci. Preokret se desio na početku pandemije korona virusa. Bio je u juniorskom timu Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda i u tom trenutku prekinuti su treninzi. Na nagovor trenerice iz Atletskog kluba, odlučio je, dok nema treninga u zatvorenom prostoru, trenirati na atletskoj stazi.

”Zajedno sa trenericom, dolazili smo svaki dan na Tušanj gdje smo trenirali, za tri mjeseca u doba korone istrčao sam veoma fantastičan rezultat 10,89 sekundi. Bio sam jedini u BiH koji je za manje od pola godine istrčao ispod 11 sekundi 100 metara. Tu sam shvatio svoj ogroman potencijal u atletici i nastavio sam”

Sada kada su prestale suze radosnice zbog ostvarenog rezultata, Kada Delić Selimović direktorica AK ”Sloboda-Tehnograd”, naglasila je kako je ovo veliki uspjeh za bh. atletiku. Ovo je samo jedna stepenica u razvojnom putu Edhema Vikala, ističe ona, te navodi kako je ovo najznačajniji rezultat za atletiku u BiH poslije rata.

”Ja nisam bez razloga na svom Facebook profilu napisala ”Iz ledene sarajevske Zetre i hodnika tuzlanskog Mejdana do viceprvaka Mediterana”. Mislim da je trenutno Edhem Vikalo među najboljih 15 mlađih seniora na nivou Europe. Nismo mi ni svjesni ove medalje. Nismo ni svjesni rezultata koji je postignut, ali s druge strane, svjesni smo da Edhem Vikalo može daleko više”

Već 11. februara Edhema čeka novo takmičenje, Balkansko prvenstvo u Istanbulu, a kasnije i državno prvenstvo u Sarajevu. Naredni cilj mu je ispunjenje norme za odlazak na Europsko prvenstvo.

”Tu da dokažem da zaista vrijedim i da uđem u polufinale i finale Europskog prvenstva. Naravno, borit ću se i za medalju, pa vidjet ćemo”, navodi Edhem.

Prema listi Svjetske atletske federacije (IAAF) Edhem Vikalo se nalazi među 234. najbolja takmičara svijeta na 60 metara za 2022. godinu.