Učenje jezika jedne od najmnogoljudnijih zemalja na svijetu u posljednje vrijeme postalo je vrlo popularno i kod nas. Mnogima se otvaraju brojne poslovne mogućnosti u toj dalekoj zemlji a vrlo je atraktivna i ukoliko Kinu poćelite posjetiti turistički.

Prethodne sedmice prisustvovali smo času kineskog jezika koje jednom mjesečno u Brčkom organizuje brčanska Omladinska organizacija Mali Princ u partnerstvu s Konfucijevim institutom iz Banje Luke. Pored jezika, moguće je učiti i kinesku kaligrafiju. Za Organizaciju Mali Princ ovo nije prvi put da u Brčkom predstavljaju kinesku kulturu objašnjava nam predstavnica Organizacije Vesna Mijatović.

Mi smo početkom godine organizovali Dane kineske kulture i tada smo se javili Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci. I tada smo počeli našu saradnju.

Vesna kaže da su prvobitno na ideju o predstavljanju kineske kulture došli jer su ona i još neki članovi Organizacije na svojim radnim mjestima bili u stalnom kontaktu s građanima kineske nacionalnosti koji žive u Brčkom. Dodaje još da su kursevi pokrenuti od juna ove godine.

Pa, zadovoljni smo. U suštini ima jako mnogo zainteresovanih ljudi. Drugačije je, zanimljivo je ljudima.

Wu Kunu, dvadesetsedmogodišnjem nastavniku kineskog jezika, zaposlenom je u Konfucijevom institutu u Banjoj Luci, izbor Bosne i Hercegovine kao mjesta boravka i rada nije bio težak.

Kada sam završio univerzitetsko obrazovanje na internetu sam naišao na Bosnu i Hercegovinu. To je veoma ugodna i lijepa zemlja. Ljudi su veoma toplog srca.

Wu Kun smatra da predavati kineski jezik u Bosni nije težak posao jer se učenici dobro snalaze s izgovorom a i gramatika im nije teška. Posebno se iznenadi kada ga građani  na ulici s vremena na vrijeme pozdrave na njegovom jeziku. A utiske, vrlo kratko, s nama je podijelila i jedna od prisutnih učenica, i pritom nas je pozdravila na kineskom.

Ja sam Valentina i sviđa mi se da učim kineski jezik. Nihao!

Prema riječima Vesne Mijatović Organizacija Mali Princ se trudi da makar jednom mjesečno organizuje događaj za djecu i mlade. Pored predstavljanja kineske kulture ove godine su organizovali Noć knjige, Izložbe, Noć istraživača i Noć u muzeju. U pripremi je Noć teatra i još jedne kulture koja još ostaje nepoznata. Ona dodaje da kvalitetna ponuda aktivnosti za mlade u Brčkom postoji, ali da se dešava da potencijalni posjetitelji besplatne stvari shvataju olako i da ih, nažalost, zaobiđu.

Nama je druženje na času kineskog bilo vrlo dobro ili na kineskom hen hao, ali učenje jezika bilo je, ako ne teško, onda sigurno uzbudljivo. Ipak, za one znatiželjne vrijedi napomenuti da se kursevi odvijaju u prostorijama Poliglota instituta i da su besplatni.