Na hiljade je mladih nezaposlenih, a kvalifikovanih ljudi u Tuzlanskom kantonu. Zbog ove nezaposlenosti veliki broj mladih bira put ka zapadnim zemljama. Tendencija odlaska se samo povećava, dok je s druge strane malo podsticaja koji bi ponukali mlade da odaberu ostanak kako u Tuzli, tako i u drugim dijelovima države. Jedan takav podsticaj otvoren je za sve mlade ljude. Naime, Javni poziv za CEFE Program poduzetničke podrške u Tuzli i dalje je u toku, a on je jedinstvena prilika za sve da svojom biznis idejom zadobiju mentorsku i finansijsku podršku. Pripremio novinar OP BHRT-a Azur Delić.

Izgraditi respektabilnu kompaniju, firmu i svoju ideju provesti u djelo znači uložiti nemjerljiv trud i strpljenje, pokazuju iskustva uspješnih poduzetnika. Ipak, lakše je uz podršku onih iskusnih. Olakšati proces pokretanja biznisa cilj je Udruženja trenera CEFE u BiH, Grada Tuzla i Ambasade SAD koji zajednički provode Program podrške poduzetništvu. Prethodne sedmice zainteresovani su mogli pogledati i prezentaciju programa te steći određene vještine za izradu biznis plana, kaže za OP Dijana Dizdarević Radovanović, iz Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzla. 

”Za one najuspješnije koji prođu ovaj proces obuke koji je obezbijeđen u okviru ovog projekta, bit će obezbijeđena i mentorska podrška za one najbolje bit će obezbijeđena i finansijska podrška”

Osim što će mladi steći finansijska sredstva i mentorsku podršku za svoje biznis ideje, cilj projekta je i uspostaviti mrežu podrške poduzetništvu, kako bi se neke stvari u budućnosti promijenile. Tačnije, kako bi se stvorilo poticajno okruženje za ostvarenje poslovnih poduhvata. Dženan Trbić, projekt menadžer u Udruženju trenera CEFE u BiH smatra da je ovaj program velika šansa za mlade. Bitno je, kaže on, napraviti prvi korak i imati jasnu viziju.

”Nažalost čini mi se da mladi se teže odlučuju… ono što bi bilo za očekivati je da preuzmu inicijativu. Rad sa mladima zahtijeva nešto više objašnjavanja truda, demontracije toga i kako program podrške za poduzetnike izgleda”

No, iskustvo je do sada pokazalo da kada mladi prođu ovu početnu barijeru ubrzo ostvaruju nevjerovatne rezultate u poslovanju, kaže Trbić. Tokom samog programa novi poduzetnici proći će obuku o jačanju ličnih kapaciteta i podršku u prezentaciji poslovnog poduhvata stručnoj komisiji.

”Koristim ovu priliku da pozovem mlade da se prijave barem sve one koji razmišljaju mi smo tu  da odgovorimo na pitanja, približimo mladima sam program, proces nastanka biznisa. Dakle dobija se paket stručne podrške koji se sastoji od mentorstva jedan na jedan, prije i poslije registracije biznisa. Za sada je cilj da se podrže minimalno dva biznis plana bespovratnim sredstvima sa po pet hiljada KM”

Prijave na osnovu Javnog poziva mogu se predati lično u Centar za pružanje usluga građanima u Gradskoj upravi Tuzla. Prednost pri apliciranju, kažu naši sagovornici, imaju osobe do 35 godina.