Ulaganje u edukaciju i razvoj zaposlenika za mlade u Bosni i Hercegovini među najvažnijim je elementima prilikom odabira poslodavca. Čak 58% njih bi se željelo zaposliti u međunarodnim kompanijama, gdje je za 78% privlačna ideja zapošljavanja u firmi koja je vodeća u svom području te proizvodi ili distribuiše svjetski poznate brendove,

Pokazao je ovo prvi izvještaj ovakve vrste u BiH o temi zapošljavanja i rada u BiH, odnosno percepcije radnih mjesta i potencijalnih poslodavaca, koje su kompanija Molson Coors BH (MCBH) i agencija Hendalproveli među 400 milenijalaca. 

Pojam idealnog posla mladi ljudi u Bosni i Hercegovini vežu uz dobru platu i finansijske uslove (68%), ali jednako su im važni dobri međuljudski odnosi i atmosfera(64%) te mogućnost napredovanja (63%) i ulaganje u razvoj i edukaciju zaposlenika (59%). 

Oni su rođeni u periodu između početka osamdesetih i 2000. godine, internet im je bio sastavni dio djetinjstva, odrasli su hraneći se američkom pop kulturom i odgajani su slobodnije od bilo koje generacije prije njih. 

Početkom 2010-ih pripadnici milenijske generacije polako su postajali značajna skupina unutar radne snage i to je izazivalo brojne upitnike među poslodavcima. 

Cilj ovog istraživanja je bio odgovoriti na ta pitanja. Ko su BiH milenijalci, šta očekuju od poslodavaca, kako ih biraju, traže li sigurnost ili su spremni riskirati s karijerom?

Plata i lični razvoj

Ulaganje u edukaciju i razvoj zaposlenika te njegovanje dobrih međuljudskih odnosa u kompaniji pokazali su se najvažnijim nematerijalnim benefitima za mlade u BiH. 

Pitani da različite elemente posla rangiraju prema njihovoj važnosti, ispitanici su izdvojili sljedećih pet elemenata kao najvažnije: sigurnost posla (87%), dobru platu (86%), dobre međuljudske odnose (84%), mogućnost napredovanja (84%) te brigu o zaposlenicima i poštovanje različitosti (84%). 

Odlična radna atmosfera kao prioritet

Istraživanje je pokazalo i da je njegovanje kulture međuljudskih odnosa mladima u BiH jedan od tri najvažnija elementa na radnom mjestu. 

O tome koliko im je taj aspekt važan, dovoljno govori podatak da bi čak 90% ispitanika radije izabralo kompaniju s odličnom atmosferom i nešto nižim prihodima, nego kompaniju u kojoj je lošija atmosfera, ali veći prihodi. 

Osim toga, više od polovine mladih navodi kako bi njihovo idealno radno mjesto trebalo osigurati dobru ravnotežu poslovnog i privatnog života. Top poslodavci su već danas toga svjesni. 

Međunarodno okruženje

Prema rezultatima istraživanja čak 58% mladih u BiH se želi zaposliti u međunarodnoj kompaniji.

Takođe, većina njih voljela bi raditi u kompaniji koja je vodeća u svom području ili u kompaniji koja proizvodi ili distribuira svjetski poznate brendove, na šta je ukazalo čak 78% od ukupnog broja ispitanika. 

Što se tiče odlaska u inostranstvo radi zapošljavanja, podijeljenog su mišljenja, ali 72% onih koji o tome razmišljaju ostalo bi u BiH zbog dobrog posla.