Nakon što su 12.7.2021. godine prijavili održavanje bh. Povorke ponosa te održali sastanak sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo organizatori bh. Povorke ponosa održali su sastanak sa premijerom Vlade Kantona Sarajevo, Edinom Fortom.

Informisali su premijera o postojećim preprekama sa kojima se i treću godinu zaredom suočavaju, a to je stavljanje tereta dodatnih mjera sigurnosti na organizatore, čime se otežava njihovo pravo na slobodno javno okupljanje. Smatraju da je država je odgovorna za sigurno održavanje mirnih protesta, te kao takva ne bi smjela stavljati neproporcionalne zahtjeve na teret organizatora.

Organizatori su predali jasan zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Forti, u kojem se traži preduzimanje svih neophodnih mjera, kojima bi se obezbijedila zaštita učesnika i učesnica ovogodišnje bh. Povorke ponosa.

Organizatori kažu da neće odustati od svog prava da izađu na ulicu i da jasno i glasno poručimo da su tu, da ih nije strah i da ljubav uvijek pobjeđuje mržnju. Također, očekuju od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih institucija da u potpunosti obezbijede protestnu šetnju bh. Povorke ponosa.