Na aktuelnoj svjetskoj rang listi WKF za seniore, Bijeljinac Saša Nedić u kategoriji najboljih teškaša svijeta trenutno zauzima 70. mjesto. Nedić je trenutno jedini senior (84+) iz Republike Srpske i jedan od tri iz Bosne i Hercegovine među 100 najbolje rangiranih u svijetu. Nedić je aktuelni prvak Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u konkurenciji mlađih seniora (84+) i aktuelni bronzani sa posljednjeg balkanskog prvenstva u Brežicama.

Pripremila Danka Zakić

Devetnaestogodišnji bijeljinski karatista Saša Nedić, od svoje pete godine se bavi karateom. Član je Karate kluba „UNSU“ iz Bijeljine, standardni Reprezentativac Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Nagrađivan je od Sportskog saveza Bosne i Hercegovine u izboru najboljih i najperspektivnijih sportista Bosne i Hercegovine za 2018. godinu kao i od UO Karate Saveza Republike Srpske. Neki od njegovih najvažnijih rezultata suprvo mjesto na 20. Balkanskom prvenstvu za U21 seniore – ekipno, treće mjesto na Balkanskom prvenstvu za U21 seniore – pojedinačno borbe 84kg, prvo mjesto na Državnom prvenstvu za U21 seniore u borbama preko 84kg, prvo mjesto na Prvenstvu Republike Srpske za U21 seniore u borbama preko 84kg, 70. mjesto na aktuelnoj Svjetskoj (WKF) rang listi u kategoriji seniora (84kg), jedan od tri najbolje rangirana seniora teškaša na Svjetskoj rang listi iz Bosne i Hercegovine, jedini senior iz Republike Srpske koji se trenutno na Svjetskoj rang listi nalazi u TOP 100 seniora svijeta. Uz sve ove zvanične rezultate, Saša Nedić je u 2019. godini na internacionalnim turnirima koji važe za najkvalitetnije u Bosni i Hercegovini ostvario sljedeće rezultate: prvo mjesto „TK open“, drugo mjesto „TK open“, prvo mjesto na „Ilidža open“, treće mjesto na „Grave-Energija kupu“.

Karate treniram već 13,5 godina. Ideja se javila zbog toga što sam imao viška energije i htio sam da ih ispoljim na pravi način. Mislim da je borilački sport pravi način da se ta energija ispolji, a ja sam zavolio karate. Ustvari moj izbor je bio karate koji sam zavolio i ostao u njemu već 13,5 godina. Najznačajnija moja nagrada je bila 2018. godine kao najperspektivniji junior u BiH. Rezultati su definitivno prvak Balkana, treće mjesto na Balkanskom prvenstvu kao i peta mjesta u svjetskim ligama u Veneciji i Umagu koji su mi obezbijedili drugu poziciju u svjetkoj rang listi u generalnom plasmanu. Jedan od mojih najznačajnijih uspjeha je da sam kao najmlađi kandidat za izbor sportiste Grada Bijeljine osvojio treće mjesto ove godine, što me takođe čini izuzetno ponosnim. Tek kada se pogleda poslije nekog perioda da si u top 100 na svijetu seniora iz jedne male države, vidim da je to veliki uspjeh, a kada se to sve ostvari, kada se rezultati osvajaju i nisi svjestan kroz šta prolaziš i šta proživljavaš, već tek kad malo staneš. Ova korona mi je pomogla da vidimo šta smo uradili u toku naših 3-4 godine aktivnog rada i budeš svjestan da si ti taj jedan u RS i 70. na rang listi na svijetu cijelom. Najteže jeste da se iz svoje komforne zone podigne na veći nivo, pogotovo sada u 18-tim, 19-tim godinama kada iz juniora prelazim u seniore. Treba se češće trenirati, čak 2-3 puta dnevno, tu se već treba odabrati koji put želimo. Mislim da su nagrade i uspjesi i samo poštovanje nešto što sportistu zadovoljava iznutra, što je najbitnije, naravno.

Goran Ivković, direktor KK „UNSU“ iz Bijeljine, jednog od najtrofejnijih i najaktivnijih karate klubova iz Bijeljine, prezadovoljan je uspjesima koji su postigli za nekoliko godina. Svojim zalaganjem, uspjeli su da iznjedre veliki broj imena u karateu, kako u državi, tako na Balkanu i šire. Najveći njihov problem su finansije, jer klub pored malobrojnih sponzora, finansiraju članove plaćanjem članarina, ali i roditelji onoliko koliko su u mogućnosti. Top sto najboljih karatista svijeta je možda i najznačajniji zajednički rezultat, ali i velika odgovornost i obaveza.

Sve dok „ganjate“ takav jedan rezultat i takve pozicije je dobro, ali onog momenta kad dosegnete taj nivo i kada se nađete u samoj svjetskoj eliti, vidite koliko vam stvari nedostaje za dalje i vidite da ne možete sami dalje, ni kao klub ni uz pomoć roditelja. Onda iza tog rezultata i prilike mora da stane zajednica da sprovedemo stvar do kraja. Mi smo kao klub sada zaista u nezavidnoj situaciji, jer imamo seniora koji se nalazi u top 100 seniora svijeta, jedini kao takav iz RS i jedan od tri iz BiH, pričamo o teškoj kategoriji 84+. On je dospio na tu poziciju rezultatima u teškoj karate ligi za mlade gdje je bio izuzetno dobar, završio 2018. godinu kao drugi u generalnom plasmanu i dio bodova mu se prenio u seniorsku kategoriju. Nakon toga, prošle godine prvi put je nastupao na turniru serije A za seniore. To je niz kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre gdje je bio odličan na svom debiju, i gdje je uspio doći do četvrtog kola. Osvojio je značajan broj bodova što ga je dovelo među stotinu najboljih, odnosno na 70. poziciju. Saša je naš potencijalni olimpijac i on ima pravo učešća na kvalifikacionom turniru za olimpijske igre u Tokiju koje su ove godine odložene za narednu godinu. Da bi došli do tih rezultata potrebno je da nastupa na niz turnira, premijer liga serije A širom svijeta, a za to je potreban novac.

Jedan od najvećih problema sportista današnjice su finansije, jer nijedan veliki rezultat nije moguće ostvariti i zadržati bez velikih priprema i rezultata na različitim takmičenjima podržanih sponzorima. Nediću želimo velike uspjehe u budućnosti, kao i da uspije u svojoj želji da već naredne godine postane predstavnik BiH na Olimpijadi u Tokiju.