OK “Libero” iz Bijeljine postoji tek šest godina, a za to vrijeme ostvario je značajne rezultate. Sezona iza njih je više nego uspješna sa velikim brojem zlatnih odličja, a tako planiraju i da nastave ubuduće, međutim, najveći problem im predstavlja nedostatak finansijskih sredstava.

Pripremila: Danka Zakić, novinarka OP-a.

Jedan od najuspješnijih bijeljinskih klubova je upravo OK “Libero” koji postoji tek šest godina, a već uveliko osvaja prva mjesta i u svojoj istoriji zapisuje zapažene rezultate i iza sebe ostavlja vrijedne medalje i pehare. Trener OK “Libero” Bojan Kvrgić kaže da je iza njih više nego uspješna sezona, gdje su pionirke osvojile najsjajnije odličje na Državnom prvenstvu BiH, titulu Šampiona RS, kao i prvo mjesto na Igrama mladih u Sarajevu što ih je plasiralo na Balkansko prvenstvo. Pored pionirki, uspješne su bile i juniorke, ali i seniorke.

“Ove sezone su bile uspješne i juniorke koje su na juniorskom prvenstvu u Palama osvojile treće mjesto u veoma jakoj konkurenciji premijerligaških klubova. Naše djevojčice osvojile su treće mjesto – kao jedini predstavnici Prve lige RS došle su do medalje. To je svakako rezultat za pohvalu. Što se tiče seniorskog sastava, one su poslije osvajanja Druge lige i šampionske titule u Drugoj ligi, izborile učešće u Prvoj ligi RS i od 12 klubova ostvarile fantastičan rezultat i plasirale se na peto mjesto na završnici tabele.”

Više nego uspješnu sezonu pratile su turbulencije vezane za pandemiju izazvane virusom Korona koja je pomjerila veliki broj takmičenja, ali i napravila i problem vezano za prostor gdje su odbojkašice trebale da treniraju sve to vrijeme. Avgust je mjesec kada se ispraća jedna sezona, a počinju pripreme za sljedeću, tako da se iz kluba nadaju da će u novom trenažnom ciklusu uspjeti da krenu sa jakim treninzima kakve zahtijevaju lige u kojima se nalaze. Najveći problem im predstavljaju finansije i stav kluba je da će, ukoliko ne dobiju finansijsku podršku grada, takmičenje nastaviti u nižoj ligi od one za koju su se izborili.

“U mjesecu smo kada ispraćamo jednu sezonu, ostavljamo je iza nas i prelazimo u novi trenažni ciklus kada treba da sve uzrasne kategorije krenu sa jačim treninzima i pripremama za predstojeću sezonu. Mi u klubu smo stava da uzmemo učešće u svim ligama u kojima smo se i do sada takmičili pod okriljem Odbojkaškog saveza RS. Nismo u bajnoj finansijskoj situaciji, gdje bismo mogli da ispoštujemo sve finansijske troškove koje lige zahtijevaju. Tu prvenstveno mislimo na Prvu ligu gdje imamo izrazito daleka gostovanja (većinom Hercegovina, Banjaluka i slično) i trebaju nam izvjesna sredstva koja trenutno nemamo. Klub je stava da, ukoliko u narednom periodu ne obezbijedimo sredstva bar da krenemo sezonu, klub će se vratiti korak nazad i prijaviti učešće u Drugoj ligi.”

Takmičenje u nižoj ligi, kako kaže trener “Libera” nije dobro ni za klub, ni za djecu koja se takmiče, ali ni za grad, jer je to tim koji ima kvalitet da bi mogao da se takmiči među prve tri najbolje ekipe u RS, ali da postoji velika mogućnost da će to propustiti zbog finansija. Kvrgić ističe da su za ovih šest godina uvijek išli uzlaznom putanjom, bez obzira šta je u pitanju i da su uvijek imali podršku privrednika, ali da im je sada potrebna mnogo veća podrška i mnogo veće finansije.

“Do sada cijela priča ide uzlaznom putanjom, kako igračkom, rezultatski, tako i prepoznavanjem našeg kvaliteta od strane ljudi u zajednici u kojoj živimo. Do sada smo imali podršku privrednika, koja, iskreno, nije značajna, ne bismo se mogli pohvaliti većim sredstvima, ali sigurno da su nam pomogli u smislu nekog odlaska na utakmicu, plaćanja prevoza, sitnih potreba, nabavke opreme, majica. Taj vid pomoći smo imali.”

OK “Libero” se našao na granici između želje i mogućnosti, ali su sigurni da neće odustati u svojoj namjeri da i dalje ostvaruju dobre rezultate, pokazuju kvalitet, naročito što u svojim redovima imaju i Ivanu Kićanović koja je proglašena za najboljeg igrača BiH ove sezone.