Za intenzivnu promociju sevdaha po svijetu zaslužan je bosanskohercegovački ansambl Divanhana. Oni su prije početka svoje svjetske koncertne turneje „Zavrzlama tour“ održali koncert u tuzlanskom BKC-u, a sve njihove aktivnosti i planove za budućnost saznajemo u nastavku sa Nevenom Tunjićem, pijanistom grupe Divanhana.

Koncerte prije svega koriste za promociju svojih novih 11 pjesama od kojih je 5 autorskih, ističe za OP član benda Neven Tunjić. Takođe, pored novih pjesama, publika može da uživa u njihovim starim kao i našim najpoznatijim sevdalinkama. Ono što je najbitnije, poručuje Neven, jeste želja za stvaranjem novih i prihvatanje istih u narodu.

“Mi smo album „Zavrzlama“ trebali izdati ranije pa je korona to dvije godine prolongirala. Tako da sada radimo koncerte po našim gradovima da bi promovirali nova studijska izdanja. Posljednji put je bila promocija albuma „Kardeš“, a sada nakon pet godina u Tuzli promocija novog albuma.”

Prepoznavanje njihovih pjesama im svakako imponuje, te već primijete kako su neke pjesme zaživjele u narodu. Takođe, novi članovi su ono što im daje novu energiju, inspiraciju kao i savjete za posao. Posljednja koja je došla je Selma Droce, koja je nova pjevačica Divanhane.

“Svaka naša članica je bila na svoj način posebna i profesionalna. Takva je i Selma. Jedan ozbiljan muzički radnik, profesorica u srednjoj muzičkoj školi kao i profesorica na Muzičkoj akademiji, s jednom ozbiljnom muzičkom biografijom. Sasvim sigurno svojim talentom i profesionalnošću je oplemenila naš rad, donijela novu energiju i neke nove ideje koje ćemo ubrzo publici da predstavimo.”

Među mnogobrojnim nagradama koje su osvojili Divanhana se može pohvaliti i time što je prestižni britanski magazin uvrstio „Zavrzlamu“ u 10 najboljih albuma na svijetu, kao i time što su se našli na trećem mjestu na listi najboljih albuma za 2022. na panelu „World Music Charts Europe“. Pored toga, mogu se pohvaliti i drugim mjestom na godišnjoj listi panela „Balkan World Music Charts“.

“Nagrade znače, nekako su one kao neki CV , prošire ti CV na nekom svjetskom nivou. Mogu biti lična karta, ali u nekom našem samom razmišljanju i postavci ne mijenjaju puno. Mi smo se prvog dana ponašali kao i danas. Sve smo davali za naš bend i za našu muziku kako u produkcijskom smislu tako i u svakom drugom. Mi nastavljamo dalje a nagrade nam govore da smo na dobrom putu, da smo usmjerili našu priču u pravom smjeru, te da trebamo tako nastaviti.”

Ono što možemo očekivati od Divanhane u narednom periodu su koncerti po Srbiji, Švedskoj kao i u našoj državi.