Znanje i učenje o raku grlića maternice moglo bi doprinijeti manjem broju oboljelih od ove bolesti. Tome žele doprinijeti studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, koji već dva mjeseca u okviru projekta „Mladi educiraju mlade“ učenicima osnovnih i srednjih škola drže edukacije o ovom karcinomu.

Rak grlića maternice drugi je najsmrtonosniji karcinom koji pogađa žene. Samo u Bosni i Hercegovini godišnje od ove bolesti umre više od stotinu žena, a nekoliko stotina njih sazna da je oboljelo. Iako je toliko rasprostranjen, o ovom karcinomu se ne zna mnogo, a naročito mladi nisu upoznati sa opasnostima ove bolesti i HPV virusom koji je uzrokuje rekao je Tarik Biserović, učenik Gimnazije „Ismet Mujezinović“.

„S obzirom na to da idem u gimnaziju često imamo edukativna predavanja. Upoznat sa bolesti jesam ali ne i sa time da se i muškarci mogu razboljeti“.

Zbog toga su učenicima tuzlanske Gimnazije „Ismet Mujezinović“ studenti Medicinskog fakulteta održali kratko predavanje o ovoj temi. Uputili su ih i o načinu prenošenja ali i o nastanku ovog karcinoma, kaže za OP Elma Sinanović, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli.

„Od januara smo nastavili ovu akciju, koja je jedan poklon djevojčicama i učenicama o raku grlića maternice, odnosno kako taj rak prevenirati“.

Osim na ženama, cilj studenata je da kroz ove edukacije prođe i što više muškaraca s obzirom na to da HPV virus koji zapravo izaziva rak grlića maternice, pogađa i muškarce. U protekla dva mjeseca kroz ove edukacije prošlo je mnogo učenika, a rezultati su već vidljivi, ističe Jasmina Selimović, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli.

„Dobili smo pozitivan feedback, pokušavamo da uključimo i žensku i mušku populaciju. Oni su nas posebno iznenadili jer su pokazali interes. U početku su se malo prepali s obzirom na to da nisu toliko bili edukovani, ali pokazali su interesovanje“.

Interes su pokazali učenici Gimnazije „Ismet Mujezinović“ koji su od ranije upoznati o ovoj vrsti karcinoma, ali kažu da su im značile nove informacije. Jedna od njih bila je Amina Hadžimehmedović, jedna od učenica i učesnica edukacije.

„Nažalost, u svojoj bližoj okolini sam imala slučajeva ove bolesti tako da sam upoznata, ali na neki način mi je drago zbog potencijalnih novih slučajeva oko mene. Smatram da je jako važno da znamo dosta više o tome jer je sve češća pojava bolesti i mislim da samo znanjem možemo učiniti nešto na prevenciji“.

Isto predavanje, studenti Medicinskog fakulteta održali su u Srednjoj medicinskoj školi, a potom su posjetili i škole u Kalesiji, Brčkom i Tešnju.