Tokom aprila, digitalni label iz Sarajeva – Podmornica, neprestano radi i predstavlja novu muziku domaćih muzičara. Početkom mjeseca objavljen je Bridgebanksov novi EP od 6 pjesama pod nazivom Life in a Day EP, te singlove, Amulet koji je realizovan u suradnji gitariste Dine Mangafića i producenta Jaddaha, i Hibridov poklon gradu, San Sarajevo.

Birdgebanks – Life in a Day EP

Bridgebanks je predstavio svoje debitno izdanje “Life in a Day” koje sadrži 6 žanrovski bliskih pjesama vješto spojenih u jednu atmosferički koherentnu cjelinu. Prvenstveno IDM album, kroz trake se prožimaju i zvuci indietronice, downtempa, ali i energičnije, plesnije electronice. Pored samog producenta, na albumu se pojavljuju i Adnan Salihović – gitara (Life in a Day) i Magdalena Kirilova – vokali (Airport Nightshifts, Devilish Little Deeds, Modern Museum).

Dino Mangafić x Jaddah – Amulet

Producent Jaddah i gitarista Dino Mangafić predstavili su single “Amulet” koji je osmišljen kao melodijski duel između električne gitare i različitih vrsta softsynthova. Ono što je asocijativno u smislu amuleta jeste međusobni kontrast i nadopunjavanje zvučnih boja. Zbog različitih karakteristika ovih instrumenata, pozadinski sadržaj instrumentala ostvaren je po principu Yin & Yang – jedinstva suprotnosti.

Hibrid – San Sarajevo

Povodom dana Grada Sarajeva, Hibrid je predstavio svoju novu pjesmu San Sarajevo, koja je posvećena Gradu Sarajevu i u čast Kemalu Montenu. Pjesma je realizovana za kratko vrijeme – u periodu samoizolacije, te je muzika prvenstveno namijenjena bila za sestoaprilsku izlozbu “Was ist Walter” koju je organizovao Historijsku Muzej BiH, a naknadno je od iste muzike Hibrid napravio pjesmu i odlučio je predstaviti javnosti. Pjesma je dostupna i za free download. Dizajn potpisuje Adnan Puzić, a mastering pjesme Robert Trifunović.

Osim toga, prethodnih nekoliko sedmica, svaki dan Podmornica predstavlja #OstaniKodKuce playliste koje u saradnji sa drugim muzičarima, umjetnicima i prijateljima kreira za slušanje, u kojima možete uživati i osvježiti svoj muzički repertoar. Playliste su dostupne na Youtube i Spotify, a mogu se pratiti i putem Podmornica Facebook i Instagram profila.

Za one koji još ne znaju, Podmornica je sarajevska online izdavačka kuća, koja već drugu godinu promoviše domaće nezavisne i eksperimentalne muzičare. Podmornica je poznata kao podetiketa Submarine Vibes, te ovom prilikom poziva i sve koji nisu da preslušaju njihova izdanja objavljena prethodnih mjeseci kao što su albumi Hibrid,etc. i Kosmo i Kvitera, te V.A. kompilacija Ispod Površine uz 13 domaćih muzičara. Posljednje što je izašlo iz ‘kuhinje’ jeste lo-fi album Zlatana Hadžifejzovića – Kudikamo izolacija, objavljen 14. aprila.