Petnaestogodišnja plivačica Lana Pudar vratila se sa Svjetskog prvenstva u Abu Dhabiju, sa brončanom medaljom. U disciplini 200 metara leptir postavila je evropski juniorski rekord: 02:04:88. U rodnom Mostaru, upriličen joj je svečani doček.

Najbolja bh. plivačica, Lana Pudar, ponovo je učinila ponosnim sve Bosance i Hercegovce. Iza nje je još jedan sjajan nastup i osvojena medalja na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima, u Abu Dhabiju. Lana je kazala kako se posebno veseli doći u svoj grad i vidjeti sugrađane kako je podržavaju.

“U narednom periodu prvo planiram da se odmorim, oko novogodišnjih praznika, a onda kreću pripreme za sljedeću sezonu. Biće mnogo obaveza, evropsko i svjetsko juniorsko, te evropsko i svjetsko seniorsko takmičenje sve do kraja osmog mjeseca. Biće puno priprema, puno putovanja.“

Posebno je razočaravajuće što Lana u svom gradu nema olimpijski bazen. Dakle, nema adekvatne uslove za treniranje. Trener Damir Đedović istakao je kako je ovo izuzetan uspjeh, te kako je Lana to svojim radom i zaslužila.

“Nadali smo se zaista finalu, išli smo na finale. Znali smo kad uđe u finale da može ostvariti dobar plasman. Ipak, očekivati da u seniorskoj konkurenciji medalju osvoji djevojčica od 15 godina, nismo mogli ni zamisliti, iako je dobro radila na treninzima i imala dobre pokazatelje za uspjeh. Kada se sve to dogodilo, svi su bili više iznenađeni od nas. Lana je to iznijela na jedan profesionalan način. U narednom periodu nas očekuju nove obaveze, prvo državno prvenstvo, a nakon toga pripreme u inostranstvu.”

Za Lanu je ovo bila posebna godina koju će dugo pamtiti. Na svjetskom prvenstvu u Kazanju je također osvojila bronzu, a zabilježila je i nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Kako je kazala, već se navikava na život vrhunskih sportašica.

„Prije ne bih mogla spavati, bila bih previše uzbuđena, a sada se već navikavam.“

Našoj Lani želimo puno uspjeha u budućnosti. Čast je imati ovako uspješnu sugrađanku. Nadamo se da će već u novoj godini Lana dobiti adekvatne uvjete za treniranje u svom gradu, te da će Mostar konačno dobiti Olimpijski bazen.