Mladi iz Tuzle vožnjom bicikala po gradu obilježili su ”Svjetski dan bez automobila”. Ova aktivnost održana je u okviru projekta Parlamentarna debata – rješavanje problema aerozagađenja. Mladi su ovom akcijom željeli propagirati zdraviji način života.

60 učenika iz šest tuzlanskih srednjih škola danas je vozilo svoja bicikla u okviru Svjetskog dana bez automobila. Time su se mladi iz Tuzle pridružili globalnoj akciji koja ima za cilj da ljude podstakne da se barem jedan dan oslone na druge oblike prijevoza i time smanje zagađenje zraka, otklone buku i smanje opasnost koju donosi saobraćaj. Zrak u Tuzli je zagađen i to je već dugogodišnji problem, dok se kao glavni zagađivači rijetko spominje upravo saobraćaj. Amir Hadžić, Udruženje građana ”Ekosol”.

”Trebamo biti svjesni da je jedan od velikih zagađivača i saobraćaj. Pored Termoelektrane, individualnih ložišta – saobraćaj je veliki zagađivač i ovime želimo animirati, poći od mlađih populacija, za moju je možda i kasno, za mlade je dobro jer puno vremena koriste za računarom, i ovo će ih odvojiti od računara.”

Vožnja bicikala organizovana je u okviru projekta Parlamentarna debata – rješavanje problema aerozagađenja. U sklopu ovog projekta podijeljena su i bicikla učenicima, dok su u srednjim školama formirane biciklističke sekcije. Ovakvoj sekciji u Gimnaziji Meša Selimović pridružila se i Amna Hadžihalilović, učenica prvog razreda.

”Prijavila sam se na biciklističku sekciju. Prvo, imam biciklo, vozim se voziti biciklom oko grada. Želimo da ovom akcijom napravimo veliku promjenu da se svijet više vozi biciklima, da ne zagađuje zrak autima.”

Da je važno više voditi računa o okolišu svjestan je i Belmin Tukić, učenik Elektrotehničke škole Tuzla. On ističe da uživa u vožnji biciklom, a nejasno mu je zašto građani tako rijetko voze svoj bicikl; u isto vrijeme se svi žale na aerozagađenje, kaže Belmin.

”Previše zagađivača imamo, pogotovo ujutro i navečer kada su gužve tamo poslijepodne. Stvaraju se problemi… previše je grad zagađen, a pored toga mi štitimo naše zdravlje. Kada vozimo biciklo rade svi naši mišići, kao i naše srce što je najbitnije.”

Učenici su se sa svojim biciklima okupili na Trgu Slobode kod zgrade Barok. Potom su prešli oko tri kilometra. Ipak, svima im nedostaje adekvatna staza za vožnju.

”Ovo je prilika da animiramo kantonalne i gradske vladi da grad Tuzla što prije završi biciklističku stazu i da biciklisti mogu nesmetano ići kroz grad.”

Ovi mladi ljudi pokazali su izuzetnu odgovornost i oni su nada da će nove generacije o okolišu više voditi računa, ističu organizatori biciklističke vožnje. Svjetski dan bez automobila se obilježava od 1998. godine u Francuskoj kada je automobilska industrija gotovo vladala svijetom, ali ipak jedan dan centralni dio Pariza bio je zatvoren za automobile. Predstavnici Evropske unije stoga savjetuju i podstiču lokalne vlasti i građane da preduzmu korake kako bi se postigao dugoročni cilj: čist i zdrav okoliš.