Američki kutak u Mostaru je odlučio ukazati na tanke granice s virtualnom stvarnošću angažirajući studente sa Sveučilišta u Mostaru povodom organizacije radionice seminara pod nazivom „Mladi i mediji“. Radionice su održane u sklopu kolegija „Društveno korisno učenje“ i bile su predviđene za mlade i njihove roditelje. 

Dva pojma koja u međusobnom odnosu stvaraju veliku međuovisnost, a pritom se mijenjaju shodno vremenskim izazovima su mladi i mediji. Organizirajući edukativne radionice otvaramo prostor za kvalitetnu sinergiju što zbog sigurnosti korištenja medija tako i radi edukativnih benefita.

Kristina Gađe, studentica diplomskog studija Informatologije i novinarstva ujedno i jedna od edukatorica na posljednjoj radionici naziva „Alati u multimediji i moć društvenih mreža“, je predstavila korištenje alata koji su korisni za komunikaciju, kolaboraciju i izradu digitalnih sadržaja. Spomenuta su tri: Kahut, H55 te Popplet – kanali multimedije čijim korištenjem se na mladima prihvatljiv i zanimljiv način prikazuje potreban sadržaj. Kristina je međutim ukazala na problem obrazovnog sustava u kontekstu izbjegavanja suočavanja s digitalnim alatima.

Učitelji bi trebali biti educirani o tim stvarima. Trebale bi se organizirati radionice i za njih kako bi onda oni mogli taj sadržaj prenijeti djeci. Po reakcijama učesnika vidjelo se da mladi nisu dovoljno upućeni u ove programe. Cilj mi je bio da oni nakon predavanja vide da ne moraju praviti prezentacije uvijek u Power Pointu, da mogu koristiti i druge alate.

Drugi dio radionice je obradio temu korištenja društvenih mreža. Govoreći o društvenim mrežama kao novim medijskim kanalima kojima se služi mlađa populacija, nerijetko se zaboravi dijapazon utjecaja koje one imaju. Takve situacije nerijetko dovedu do nesvjesnog otkrivanja privatnih identiteta, osobnih podataka kao i manjka razine pažnje tijekom surfanja. Kako je dobna skupina polaznika bila od 15 do 19 godine života, jedan do zadataka edukatorica je bilo ukazati na važnost percipiranja ovisnosti o društvenim mrežama. O njima je govorila jedna od edukatorica, Anđela Barbarić, studentica četvrte godine Novinarstva iz Širokog Brijega:

Kineski istraživači su radili istraživanja vezana za društvene mreže i ta istraživanja su pokazala da se u mozgu dešavaju promjene slične onima kod ljudi koji koriste opijate.

Korištenje online platformi kao medijskih kanala ima i ishode korisne mladim ljudima u izgradnji karijere. Bilo da je riječ o razvoju vlastitih poslovnih modela ili prečica kako doći do krajnjih korisnika biznis usluga – sasvim je svejedno. S druge strane, internet kao medij je prijetnja našoj sigurnosti i osobnosti ako ga ispravno ne koristimo. Da je riječ o katkada kreiranju iskrivljenih vrijednosti na osnovu slika koje su on line dostupne govori studentica Ekonomije, Maja iz Tomislavgrada:

Pojavom Instagrama i drugih medija na kojima se plasiraju savršene slike, došli smo do stadija da se gube prave vrijednosti. Treba podići svijest da ono što vidimo u virtualnom svijetu često nije realnost, nego se ona krije iza ispeglanih slika, putovanja i sličnih stvari koje viđamo na društvenim mrežama.

Anela je majka koja je svjesna svih mogućih virtualnih prijetnji s kojima se mogu susresti njeno dvoje djece. Odlučivši slobodno vrijeme provesti na jednoj od održanih radionica, pokazala je kako opreza nikada nije na pretek te da, koliko god bili informirani, upućenost u izazove novih trendova dobro dođe.

Uzimajući u obzir količinu agresivnih reklama koje iskaču i koje navode na loše stvari ako u momentima niste oprezni, ne osjećam se uvijek sigurnom. Posebno mislim da moja djeca nisu sigurna sa svime što se nudi,

kaže Anela.

S druge strane, Ivan iz Mostara koristi internet primarno u poslovne svrhe a studirajući na jednom od tehničkih fakulteta spoznao je načine kako ostati zaštićen od lažnih informacija ali i od neželjenog sadržaja:

Što se tiče sigurnosti na internetu, osjećam se dosta sigurnim. Koristim AdBlocker pa me reklame ne zamaraju. Što se tiče povjerljivosti informacija, to zavisi od toga koliko mi je ta informacija bitna – ako mi je jako bitna, potrudit ću se da je provjerim iz više izvora, ako nije onda procjenjujem po intuiciji.

Sigurnost na internetu je nerijetko upitna. Ne samo da nas vlastita nepažnja može dovesti do neželjenih posljedica, nego smo bombardirani kojekakvim sadržajem koji teško možemo izbjeći. No, u svakom slučaju nužno je filtrirati informacije koje primamo i birati one koje nas se tiču.