Gigo je razgovarao sa Ahmedom, poznatim pod umjetničkim imenom A Skitzo. Zanimljiva viđenja ovog umjetnika o muzici i muzičkom svijetu današnjice, donosimo ukratko u ovom članku.

DJ Ahmed je bio prepoznatljivo ime od početka 2000-ih. Njegovo umijeće ga je dovelo na različite svjetske pozornice poput Exita te na nastupe po Velikoj Britaniji, Brazilu, Španiji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj… ali i do velikih takmičenja.
Još kao tinejdžer počeo se zanimati za muziku, miksati, praviti zvuk… Ovaj umjetnik danas djeluje pod umjetničkim imenom A Skitzo. A Skitzo se sada bavi i edukativnim radom prenoseći svoje znanje i vještine mladim snagama u sferi DJ-inga i muzičke produkcije i to u sarajevskom klubu Silver & Smoke.
DJ A Skitzo trenutno podučava treću generaciju polaznika koji žele naučiti kako se miksa muzika i producira zvuk:

M.O.D.U.L.A.R. ili DJ workshop je krenuo prije godinu dana. Do sada je 15-ak studenata prošlo kroz obuke na kojima ih učimo da sutra budu dobri DJ ili da se nastave baviti muzikom. Učimo ih od osnovnih do naprednih tehnika, kao i o analognoj i digitalnoj opremi; odnosno trudimo se da znaju šta je gramofonska ploča, šta se na gramofonu vrti, šta je analogni zvuk, ali i šta je digitalni zvuk i digitalni svijet,

kaže on.

Radionice se održavaju dva puta sedmično, a četvrtkom najbolji polaznici mogu prezentovati svoju muziku.

Mislim da se znanje treba podijeliti sa onima koje zanima, u ovom slučaju DJ-ing. Mislio sam da trebamo osvježiti ovu scenu i dati šansu novim ljudima. Za mene je talenat samo prečica do nekog cilja, ali ako se ne zagrije stolica, nećemo napraviti ništa s njim.

Iako su danas općim prisustvom interneta mnoge stvari postale pristupačnije a tako je i sa raznim tutorijalima o DJ-evanju, ovakva situacija ima i nedostataka a jedan od njih svakako je i to što je sada teže prepoznati DJ-a čiji rad zaista vrijedi.

Danas imamo DJ-e koji su tu opet iz različitih razloga jer su muzički interesi različiti. Neki su se počeli baviti DJ-evanjem u želji da steknu slavu, drugi da steknu novac, a neki i zato što žele da budu dobri DJ i da dobro vladaju time što je ispred njih.

Ovaj DJ preferira klubove jer mu klupska atmosfera koja je intimna više odgovara od velikih stejdževa na festivalima. No, ono što je potrebno danas neovisno od scene na kojoj se nastupa, jesu marketing i imidž cijele priče.

Da bi se mladi ljudi danas probili u moru DJ-eva i producenata moraju voditi računa ne samo o muzici koju prave nego i o izgledu; oblačiti se isto, družiti se sa ekipom koja je slična, ići na festivale, pratiti trendove… Ipak, ja mislim da ne treba raditi ništa od toga, da je dovoljno vjerovati u svoju muziku i imati nešto autentično i da će ta muzika progovoriti za vas.

Informacije o školi koju vodi Ahmed možete dobiti preko društvenih mreža na stranicama kluba Silver & Smoke i Modular ili, pak, na kontakt mail modularmodulus@gmail.com.


Denis Gigo Hadžić
Denis Hadžić Gigo je novinar i voditelj u Omladinskom programu BHRT-a od 2012. godine. Autor je i voditelj magazina za mlade ''Čuj BiH'', a kreator je i standardne rubrike Draga mama koja je dio OP-a od 2013. g. 'Čuj BiH' počinje sa - Sretan vam život, a 'Draga mama' završava riječima - Nek' je živa glava'.