Posljednjih mjeseci, organizovane aktivnosti mladih su potpuno ukinute zbog vanredne situacije izazvane pandemijom virusa Korona. Međutim, mladi Bijeljinci, ljubitelji sporta, konkretno košarke, pokušavaju da održe svoja druženja i ljubav prema ovom sportu organizujući mini turnire u basketu.

Mladim Bijeljincima mnogo nedostaju druženja na nastavi i poslije nastave zbog trenutne situacije koja je na snazi već tri mjeseca. Povremena druženja koja su ukalupljena trenutnim preporučenim mjerama, ne mogu u potpunosti da nadoknade sve one lijepe momente koje đaci provode na školskim terenima. Bijeljinski srednjoškolci, ljubitelji košarke, posljednje dane skoro svakodnevno provode na košarkaškom terenu srednje Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, a odatle se i izrodila ideja da oni sami nešto organizuju, a u skladu sa svojim mogućnostima. Ideja je bila mini turnir u basketu, koji je i održan prethodnog vikenda u Bijeljini. Naša ekipa je posjetila onaj mini događaj i, s obzirom da je sve to izgledalo kao pravi mali sportski događaj, željeli smo da saznamo da li su tu učesnici srednjoškolci koji treniraju košarku, ili su oni jednostavno veliki ljubitelji ovog sporta. Gimnazijalac Mihajlo Savić je za Omladinski program rekao da je ovo prvi put da organizuju ovako nešto, ali da imaju želju da u budućnosti opet organizuju neki mini turnir.

“Ima i jednih i drugih, većina učesnika trenira košarku, ali ima i nas rekreativaca koji smo ovdje skoro svaki dan, igramo ovdje i tako smo došli na ideju da možemo napraviti neki turnir. Na ideju smo došli ja, Jovica Ivanović i Marko Cvjetinović koji imamo tu jednu grupu na društvenoj mreži i tu se stalno dogovaramo hoćemo li i kad igrati basket i ostalo. Planiramo, ali treba i malo sponzora. Ovo što smo danas organizovali smo sve sami na svoju odgovornost, treba tu sponzora, naravno i malo nagrada za prva tri mjesta za najboljeg strijelca i najboljeg igrača.”

Ovim mladim Bijeljincima je košarka, odnosno basket u krvi, tako da su se potrudili da sve odrade profesionalno. Igra je organizovana po pravilima Međunarodne košarkaške federacije, odnosno FIBE, na oba koša je istovremeno igrana po jedna utakmica. Svako je imao svog sudiju koji je vodio računa o koševima, prekršajima, kao i vremenu napada i trajanju utakmica. Obezbijedili su i osvježenja, a pošto su zabranjena veća okupljanja, iz drugog dijela dvorišta, ovaj turnir u basketu su pratili njihovi školski drugovi.

“Turnir u basketu je 3 na 3 – igra se po pravilima FIBE. Igra se deset minuta, ako neka ekipa da do 21 koš, tad se završava, nije bitno da li je prošlo deset minuta. Igra tri igrača sa jednom izmjenom. Dozvoljeno je šest timskih faulova, sve poslije, šutaju se slobodna bacanja. Šest je ekipa, ograničenje je 2004. godine i mlađe.”

Na turniru je učestvovalo šest ekipa sljedećih naziva: Proteini.si, Auto škola „Bato“, Srpski Spartanci, Titov gaj, MVP i ekipa zanimljivog naziva – Opanak. Srednjoškolci su ekipe podijelili u dvije grupe, gdje je svaka od njih sa svakom ekipom igrala dva puta. Na kraju prva dva mjesta iz grupa idu u polufinale, gdje su se ukrštali prvi iz prve grupe i drugi iz druge grupe i obrnuto. Mladi ljubitelji košarke su nešto više od dva sata proveli u lijepom druženju ispunjenom sportom, smijehom i navijanjem. Prva tri mjesta su zauzele ekipe Auto škole „Bato“, Proteini.si i MVP, a mi im želimo da im se planovi i želje ispune i da uspiju da nađu mogućnost da ovakve turnire organizuju češće, sa većim brojem ekipa i uz prigodne nagrade za najbolje.