Međunarodni dan djevojaka i žena u IKT sektoru (Informaciono komunikacijske tehnologije) obilježava se svake godine četvrtog četvrtka u mjesecu aprilu, sa ciljem podsticanja djevojčica i djevojaka da nastave svoje obrazovanje u nekom od STEM polja. Udruženje mladih žena “GirlTHing” iz Tuzle već četvrtu godinu za redom obilježava ovaj dan, svaki put na drugačiji i kreativniji način, upućujući na važnost ovog dana.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u je “Sigurnost djece na
internetu”. Ovogodišnja tema je odabrana sa ciljem obezbjeđivanja sigurnog pristupa
digitalnom okruženja svim djevojčicama. Sigurnost je osnovni preduslov za učenje i razvoj
neophodnih digitalnih vještina i učešće u virtuelnim prostorima.

GirlTHing, kao i tri godine unazad, daje svoj doprinos pri obilježavanju Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u. Ove godine organizuje manifestaciju pod nazivom “Mogu biti šta god želim” a koja će biti održana u četvrtak, 28.4. u Bingo City Centru u Tuzli a koja je namijenjena djevojčicama uzrasta od 7 do 13 godina. Učesnice će imati priliku da nauče osnove programiranja uz Lego robotiće, razgovaraju i nauče o internetu ali i da se zabave u svijetu koji je mnogo više od nekoliko kablova i ekrana. Manifestacija će se sastojati od pet jednosatnih radionica a prva počinje u 15:00. Prijave će se vršiti 30 minuta prije početka svake radionice na centralnom trgu Bingo City Centra u Tuzli.

Nauka, tehnologija i inovacije su ključni za izgrađivanje današnjeg društva, međutim žene
obavljaju manje od 30% poslova u oblasti STEM-a (Science, Technology, Engineering, and Mathematics). Globalno, manji broj djevojaka je zastupljen i u STEM naukama na
visokoškolskim ustanovama. Cilj obilježavanja je potaknuti smanjenje razlika u broju zaposlenih žena u odnosu na muškarce u IKT sektoru te istovremeno povećati nedovoljni broj IKT stručnjaka i stručnjakinja u svijetu kroz poticanje zapošljavanja djevojaka i žena, te podsticanje djevojčica i djevojaka ka razvijanju svojih digitalnih vještina.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.