Bijeljinka Marica Gajić, može se reći da je otkriće bosanskohercegovačke košarke i jedan od simbola reprezentacije BiH. Karijeru je započela u KK „Budućnost“ u rodnom gradu, gdje je u početku trenirala sa muškarcima, s obzirom da tada ženska selekcija skoro nije ni postojala, a korak po korak postala je jedna od najboljih košarkašica BiH koja je odbila reprezentacije Srbije i Slovenije kako bi sa reprezentacijom BiH ostvarila pomalo neočekivani uspjeh koji ostaje zabilježen u istoriji naše košarke.

Pripremila Danka Zakić, novinarka OP-a

Dvadesetšestogodišnja Bijeljinka Marica Gajić sa svojim suigračicama iz reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu je osvojila peto mjesto i na taj način su se izborile za mjesto u kvalifikacijama za SP. S obzirom da ženska košarkaška reprezentacija BiH do prije nekoliko godina nije ni postojala, moglo bi se reći da je ovaj uspjeh došao relativno brzo, ali možda i neočekivano. Međutim, Marica smatra da to nije baš tako kako se čini i da su ipak iza njih naporni treninzi, utakmice, kako se kaže „red, rad i disciplina“.

“Nekim se čini da je to brz uspjeh, ali mi koje godinama igramo i radimo tu i funkcionišemo kao tim znamo koliko smo napora i rada uložile u ovaj uspjeh. Sigurno da ovaj rezultat nije došao preko noći, gradio se godinama. Okosnicu tima čine djevojke koje su igrale u reprezentaciji sa ispod 20 godina i napravili veliki uspjeh osvojivši prvo mjesto u Podgorici na Evropskom prvenstvu. Ono što nas krasi kao tim je zajedništvo i odlična atmosfera. To je sigurno onaj neki iks faktor koji nas razdvaja od ostalih repretentacija bez obzira na sve probleme u Savezu i oko nas koji se dešavaju. Imamo taj neki timski duh i uvijek smo tu jedna za drugu, podržavamo se na terenu, van terena, u reprezentativnim obavezama i klupskim obavezama i to je neka naša prednost.”

Skromna Bijeljinka je prije pet godina izabrana na WNBA draftu i time postala prva igračica iz BiH koja je draftovana u najjaču svjetsku ligu. Tada je izabrana kao 32. na draftu u trećoj rundi što je najbolje pokazao njen kvalitet koji pruža u današnjoj košarci. Kako kaže, izbor na draftu WNBA je san svake košarkašice, zaigrati preko okeana, u najpoznatijoj ligi svijeta, je prestiž, a biti prva kojoj je to uspjelo u državi je nešto posebno. Marica smatra da je to kruna njene dugogodišnje predanosti ovom sportu. Ono što joj predstavlja posebnu radost je što uspijeva svoj rodni grad da pokaže u najboljem svjetlu i da bude dobar ambasador svog grada i države. Kada odluči da završi sa karijerom, sigurna je da će se vratiti u Bijeljinu da pomogne bijeljinskom sportu onoliko koliko bude u mogućnosti.

“Ja sam već prije pet godina izabrana na Women NBA draftu od strane ekipe Washington mystics i to mi je velika želja, ispisati istoriju ne samo grada Bijeljina nego i države. Tako bih postala prva žena iz BiH koja je izabrana na NBA draftu, tako da je to velika čast i sigurno prestiž koji se ne smije propustiti. Uvijek sam se vodila tim da mi je čast ako nekim mlađim generacijama ili djeci mogu svojim primjerom pokazati neki put, da li to bilo u sportu ili van košarkaškog, konkretno, košarkaškog terena. Kada odlučim „okačiti patike o klin“ i završiti karijeru, biće mi drago ako sam nekome pomogla da se pronađe na bilo koji način. Ja se uvijek trudim da Bijeljinu predstavljam na najbolji mogući način gdje god da igram, gdje god da se pojavim, uostalom, smatram da su sportisti najbolji ambasadori svake države, tako i našeg grada. Trudićemo se da i nakon karijera da se vratimo ovdje i da svoj doprinos gradu pokažemo i damo na neki drugi način, naravno u sportu, u sferi u kojoj smo najbolji.”

Marica, kao i svi sportisti u BiH, smatra da je sport u globalu zapostavljen i da ne zauzima mjesto koje zaslužuje. BiH je mala zemlja sa puno potencijala i dobrih sportista i trebalo bi mnogo više vremena, rada, truda i sredstava uložiti u njih. Marica se nada da će se takvo stanje postepeno promijeniti i da je njima svima na prvom mjestu potrebna moralna podrška grada i države, pa onda i finansijska. Veliki akcenat u popularizaciji sporta daje medijima i zahvalna im je što generalno daju više mjesta sportu i sportistima – ništa se ne može postići preko noći, veliki rezultati se stvaraju malim koracima.

“Što se tiče nas sportista, uvijek nam taj neki finansijski dio toga ne može, to nam uvijek nedostaje. Međutim, ja sam uvijek fokusirana na neku moralnu podršku što sam i načelniku rekla da je meni najbitnije kada neko prepoznaje i cijeli naš, odnosno moj trud i rad što je i opština, odnosno Bijeljina prepoznala i to je ono što mene iskreno ispunjava, a šta bi trebalo mijenjati, kao i sve kod nas, svašta bi se trebalo promijeniti, to bih prepustila onima koji su zaduženi za te stvari, da komentarišu.”

Ono što krasi ženski košarkašku reprezentaciju BiH i što im je i donijelo uspjeh je po mišljanju košarkašica njihovo zajedništvo i timski duh koji posjeduju, ali i srce koje uz lavovsku borbu ostavljaju na terenu.