Na regionalnu muzičku scenu došla je Maraya. Kreativna mlada pjevačica predstavila se s novom pjesmom „Panamera“. Sama je pisala tekst i muziku zahvaljujući znanju stečenom na studijama u Beču i Londonu.

Maraya se profesionalno počela baviti muzikom još 2021. godine. Pjesma „Tragovi“ su bili njen prvjenac, ali sada nam dolazi s potpuno novim zvukom. Pohađanjem Britanske akademije za muzičku produkciju i DJ-ing, naučila je mnogo stvari i sve to prenijela na stvaranje svoje muzike.

“Odlučila sam da želim profesionalno da se bavim muzikom pa sam otišla u „svijet“. Otišla sam u Englesku te tamo upisala muzičku akademiju na smjeru solo pjevanja. Tamo sam jako mnogo naučila o samoj muzici, naučila sam i producirati i mnogo drugih stvari koje mi sada pomažu u stvaranju mojih pjesama.”

Ono po čemu se svakako ističe u odnosu na ostale jeste to što je sama zaslužna za tekst, muziku i aranžman svojih pjesama. Inspiraciju pronalazi kako u dobrim, tako i u lošim danima. Njenu ambiciju i strast u procesu stvaranja muzike prepoznali su mnogi pa zbog toga pjesma „Panamera“ imala veliku tendenciju da postane ljetni hit.

“Sama pišem tekstove svojih pjesama, smatram da ću na takav način najbolje i da prenesem emociju na publiku. To zaista i radi, jer kada neko drugi napiše ta pjesma može biti dobra, ali to je emocija onoga koji je napisao koju sam ja mogla prepoznati ali ne i donijeti na pravi način. Pored toga također se bavim i samom muzikom i aranžmanom svojih pjesama.”

Ljubav prema muzici se javila još dok je bila mala. Završila je osnovnu te srednju muzičku školu. Njen razvoj su pratile mnogobrojne inovacije pa je od sviranja klavira došla do hip-hopa.

“Ljubav prema muzici gajim još od malih nogu. Još u sedmoj godini života sam krenula sa školskim horom, tu su moji bliži prepoznali talenat pa su me upisali u osnovnu muzičku školu a potom i u srednju i na klavir. Voljela sam mnogo scenu pa sam išla i na časove plesa i negdje sam oduvijek znala da ću se baviti nekim poslom veznim za velike scene.”

Pored pjevanja, radi i marketing za modnu firmu. Voli trenirati i meditirati ono te brinuti kako o fizičkom, tako i o mentalnom zdravlju. Odlazak u strane zemlje i samostalni živo donijeli su joj mnogo iskustva i znanja, pa zbog toga danas jako ozbiljno pristupa svojim obavezama te karijeri.

“U svoje slobodno vrijeme volim da treniram, to mi daje mnogo energije za nastaviti dan dalje. To mi svakako i pomaže da kasnije imam bolju inspiraciju i da stvaram ljepše stvari. Također moje trenutno primarno zanimanje je i rad u firmi u kojoj se bave marketingom. Tu ću i ostati sve dok ne budem sigurna u svoju muziku i moj opstanak na muzičkoj sceni.”

Za OP Maraya otkriva da uskoro dolazi i nova pjesma. Naime, radi se o prvoj saradnji u njenoj karijeri, a pjesma bi trebala ugledati svjetlost dana tokom jeseni.

“Na jesen dolazi moja nova pjesma koja će ujedno biti i moja prva saradnja. Radi se također o mladom izvođaču porijeklom iz Bosne. Napravićemo jedan jako lijep spoj i jednu potpuno novu priču.”

Primarni cilj joj se svakako da donese novi zvuk na regionalnu muzičku scenu. Muzičke uzore ima, a koraci kojima ide The Weeknd su svakako oni kojim ona želi da ide. Učenjem na primjerima drugih gradi svoj stil, ono što najviše poštuje jesu muzičari koji su hrabri i koji prate svoju prvobitnu viziju.

“Svoje uzore sam uvijek pronalazila u velikim svjetskim zvijezdama. Onaj je trenutno najpopularniji i čijim bih stopama i sama krenula je svakako The Weeknd. Njegov pravac i muzika mi se jako dopadaju, a pored njega svakako da su mi uzor svi oni koji se bore za sebe i za svoje ciljeve.”

Planovi za budućnost jesu promocija nove pjesme, snimanje još mnogo njih i donošenje novog zvuka u region. Stvarati i uživati u procesu stvaranja, izgraditi stil kao i prepoznatljivi „Maraya“ brend.