Krajem školske godine, učenici uglavnom sumiraju ocjene i pripremaju se za raspust, ali velik je i broj onih koji učestvuju u školskim sportskim takmičenjima. Jedno takvo takmičenje održano je u O.Š. ”Kreka”, gdje su učenici iz nekoliko škola u kantonu odmjerili snage u odbojci.

Vršnjaci Aner i Amar, iako imaju mnogo tema za razgovor, bili su protivnici u odbojkaškoj utakmici. Njihove ekipe, iz O.Š. ”Brčanska Malta” i O.Š. ”Vukovije”, odmjerile su snage na kantonalnom školskom takmičenju. Ovi mladi odbojkaši jedva su čekali izaći na teren, priča nam Aner.

“Očekujem teške utakmice, rekreativno igram odbojku na školskim sekcijama. Danas idemo da pobijedimo.”

Amar takođe očekuje pobjedu.

“Bavim se odbojkom, znam je igrati, a danas naravno očekujem pobjedu”.

A Amarova očekivanja su se i ostvarila. U ovoj utakmici bolja je bila ekipa O.Š. ”Vukovije”. I drugi učenici, mladi rekreativci, uživali su u svim utakmicama, nadajući se najboljem rezultatu. Jedan od njih je i Vederan Čulum, O.Š. ”Brčanska Malta”.

“Imam očekivanja da će biti teške utakmice i protiv O.Š. Tušanj. Prošli put smo izgubili, ali nadamo se da ćemo ih danas pobijediti”.

Učesnik je bio i Nejir Mujezinović iz O.Š. ”Tušanj”.

“Prošle godine smo ostvarili veliki uspjeh, bili smo prvi i nadam se da će i ove godine biti isto tako”.

Iako nisu osvojili prvo mjesto, trofej je ipak otišao u ruke učenicima O.Š. ”Tušanj” koji su na takmičenju osvojili treće mjesto. Prvi su osnovci iz škole Rapatnica, a drugi iz škole Vukovije. Ovo takmičenje u odbojci prvo je u okviru sportske manifestacije Male olimpijske igre, odnosno kantonalnog sportskog takmičenja koje je podržalo i resorno ministarstvo, naglasio je Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

“Mi smo u prethodnom periodu imali niz sastanaka gdje smo zajednički došli do načina realizacije ovih takmičenja za učenike da se ne gubi kontinuitet. Meni je jedino žao što se takmičenja sad dešavaju na kraju školske godine u vrijeme kada djeca trebaju dobiti što bolje ocjene kako bi ostvarili što bolji uspjeh. Prvi put smo reaktivirali rad Školskog sportskog saveza u TK, gdje smo za ove namjene predvidjeli 10 hiljada KM za školska sportska takmičenja”.

Takmičenje je održano u više škola u Tuzlanskom kantonu, ističe Sanel Zaketović, predsjednik Školskog sportskog saveza TK.

“Ovdje je deset škola u kategoriji osmih i devetih razreda, pet škola peti do sedmi razredi i u O.Š. Tušanj isto toliko škola”.

Nakon odbojke, održana su i takmičenja iz atletike, a učenici će se takmičiti i u drugim sportovima.