Sredinom maja u prepunoj sali bijeljinskog Centra za kulturu, Dramski klub Virus Gimnazije „Filip Višnjić” izveo je predstavu “Lajanje na zvijezde” po tekstu Milovana Vitezovića.

Malo je mladih ljudi koji nisu pogledali kultni film Zdravka Šotre iz 1960-ih godina koji će ostati zapamćen po veseloj atmosferi i ljepom odrastanju.
“Lajanje na zvijezde” je film koji prikazuje posljednje srednjoškolske dane jedne romantične generacije. Bijeljinski gimnazijalci iz dramskog kluba Virus su u okviru obilježavanja stogodišnjice svoje škole pokušali da postavljanjem predstave “Lajanje na zvijezde” bijeljinskoj publici serviraju veseli rođendanski poklon.

Izbor ovogodišnje predstave koju smo postavili na scenu Centra za kulturu motivisan je historijskom činjenicom da Gimnazija u kojoj dramski klub Virus postoji i radi, slavi sto godina. Svih prethodnih godina kroz rad u dramskom klubu trudili smo se da na sceni osvijetlimo društvene probleme, prvenstveno probleme koji se tiču mladih ljudi. Ove godine smo sve te probleme ostavili sa strane znajući da će nas sačekati do sljedeće godine i na scenu postavili tekst koji treba da doprinese slavljeničkoj atmosferi koja se osjeti u našoj školi, da proslavimo ono što je ljepota srednjoškolskih gimnazijskih dana bila krajem 60-ih godina prošlog vijeka,

kaže Valentina Vidaković, profesorica književnosti i jedna od redateljki ove predstave.

Rad na predstavi počeo je u oktobru, a otežavajući faktor bila je smjena generacija učenika i učenica. Priprema predstave trajala je duplo duže nego inače jer su novi učenici trebali da budu naučeni tzv. abecedi pozorišnog života.
Dramski klub Virus je navikao publiku na dug život svojih predstava i njihovo učešće na međunarodnim festivalima srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva. Po riječima profesorice Vidaković, ova predstava nije prilagođena takmičenjima na međunarodnim festivalima, ali uskoro počinju sa pripremama predstave koja će ih sljedeće godine odvesti na neke od takvih festivala.

Zaljubljeni mladi par Danicu i Mihaila poznatijeg pod nadimkom Filozof, u predstavi igraju gimnazijalci Vedrana Todorović i Marko Jović.

Igrala sam ulogu Danice, djevojke koja je zaljubljena u Filozofa. Pripremanje predstave je bilo zabavno i dosta smo se trudili, a i odziv publike je bio jako dobar, čak nisu svi mogli ni ući u sali pa ćemo raditi reprizu predstave. Smatram da je ovo prikladna predstava za obilježavanje 100 godina Gimnazije jer stariju publiku podsjeća na njihove gimnazijske dane,

kaže Vedrana.

Marko je maturant Gimnazije pa mu je zbog toga dodatno bliska tematika predstave:

Lajanje na zvijezde je predstava o maturantima Gimnazije. I sam sam maturant pa mi dodatno znači cijela ova predstava.

Bijeljinskoj publici preporučujemo da pogledaju reprizu predstave jer je zaista lijepo vidjeti kako današnji srednjoškolci u duhovite replike teksta koji je nastao prije više od 50 godina unose svoju notu doživljaja srednjoškolskih dana.