Učenici iz sedam saobraćajnih škola sa područja Tuzlanskog kantona, učestvovali su u Kvizu znanja iz oblasti saobraćajne kulture i sigurnosti u saobraćaju. Osim takmičenja, učenici su imali priliku čuti i važnu životnu priču djevojke koja je zbog brze vožnje, postala osoba sa stopostotnim invaliditetom.

Zašto je bitno biti pažljiv i odgovaran učesnik u saobraćaju, svojim primjerom pokazala je Almedina Čamdžić, koja je nakon saobraćajne nesreće ostala vezana za invalidska kolica. Nesreću je doživjela kada je imala 19 godina, a do saobraćajne nesreće došlo je, priznaje, njenom greškom. Brza vožnja skupo ju je koštala.

Zbog mog neodgovornog ponašanja brze vožnje, neprilagođene uslovima na putu doživjela sam saobraćajnu nesreću zbog koje sam osoba sa stopostotnim invaliditetom.


Iako je život nakon nesreće bio vrlo težak, a proces prikivanja na novo stanje jako dug, Almedina je danas sretna i uspješna poslovna žena. Također, osoba je koja svoje životno iskustvo dijeli sa drugima, naročito sa mladima. Cilj joj je kaže probuditi svijest mladima o važnosti sigurne vožnje.

Upravo zbog tog razloga su nam ciljna grupa mladi ljudi, to su te kritične godine kada mladi ljudi ne poštuju saobraćajne propise. Na početku priče mladi skeptično gledaju na tu priču ali kad uđem u najintimnije dijelove života, vidim da ima pomaka.

Kako bi u mladima dodatno probudilo svijest o sigurnosti u saobraćaju, Ministarstvo trgovine turizma i saobraćaja TK, već četvrtu godinu zaredom organizuje Kviz znanja iz oblasti saobraćajne kulture. U kvizu učestvuju učenici Saobraćajnih škola iz cijelog kantona o čemu mogu mnogo naučiti, kaže Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Učenici će učiti o saobraćanoj kulturi, ponašanju učesnika u saobraćaju i pružanju pomoći ukoliko dođe do nesreće. Imamo sedam škola, 11 timova i 44 učesnika. Ovo je zaista nastavak dobre priče.

Kako bi se učenici susreli oči u oči sa saobraćajnom nesrećom, BIHAMK je kao i svake godine za njih pripremio simulaciju saobraćajne nezgode, kako bi vidjeli neželjene posljedice koje nastaju nepoštovanjem propisa, ističe Silma Muminović, koordinator za trening i edukaciju u BIHAMK-u.

Učenici će ovdje imati priliku isprobati jedan simulator čeonog sudara odnosno da učestvuju u saobraćajnoj nesreći da bi uvidjeli značaj korištenja sigurnosnog pojasa.

Učenici koji su i ranijih godina učestvovali u Kvizu, već su usvojili određena znanja, a ovo je bila prilika da svoja znanja upotpune i obnove. Jedna od njih je Elvira Bečić, takmičarka.

Ne smijemo voziti pod utjecajem alkohola, pod utjecajem droge, ne smijemo voziti umorni.

Almedina sa početka naše priče, ističe da kada mladima govori o svojoj nesreći, oni skeptično gledaju na tu priču ali kad uđe u najintimnije dijelove života, vidi da ima pomaka. Da ima određenog pomaka, ali u vrlo malom procentu, svjedoče i podaci institucija. Prema posljednjem izvještaju resornih ministarstava, u Tuzlanskom kantonu je u prošloj godini zabilježeno oko 3000 saobraćajnih nesreća u kojima su smrtno stradale 34 osobe. Godinu ranije, bilo je 36 poginulih.