Već jedanaest godina u BiH Udruženje “Ruku na srce” realizuje humanitarnu akciju “Nijedno dijete bez paketića”. Aktivnosti na prikupljanju donacija trajaće do 9. decembra 2022. godine. Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom Udruženja “Ruku na srce” Adnanom Lukačem.

Ovo je akcija koja nas je okupila na početku, to je akcija sa kojom je Udruženje “Ruku na srce” i nastalo. Naši volonteri svih ovih godina vrijedno rade na tome da veliki broj paketića bude spreman za podjelu mališanima iz porodica u stanju socijalne potrebe. Kroz tih jedanaest godina napravili smo više od 10 000 paketića, a najbolji prikaz koliko je ovaj projekat narastao jeste činjenica da smo prve godine imali 250 paketića, a prošle godine 2 750. To je zaista veliki napredak, a okvir u kojem se krećemo tokom godine je oko 3 000 paketića koje pokušavamo obezbjediti za mališane.

Donacije je ove godine moguće dostaviti na nekoliko punktova u Sarajevu. Svakim radnim danom od 08:30 do 20:30, te vikendom do 18:00 u prostorije Hub-a Homework (ul. Kolodvorska 12), radnim danima od 08:30 do 16:00 u prostorije kompanije Toner.ba (ul. Munira Gavrankapetanovica 10), svakim radnim danom od 08:30 do 18:00 u prostorije studentskog udruženja STELEKS i hol Elektrotehničkog fakulteta (Kampus Univerziteta u Sarajevu), radnim danima od 10:00 do 18:00 u prostorije SSST Sarajevo School of Science and technology (Hrasnička cesta 3a) i subotom u periodu od 10:00 do 12:00 u Centar „Ruku na srce“ na Dobrinji (ul. Esada Pašalića 8).

Na ove lokacije građani mogu dostaviti svoje donacije: slatkiše, grickalice, igračke, školski pribor, higijenu, dakle, sve ono što bi moglo da stane u jedan novogodišnji paketić, a na raspolaganju je i broj žiro računa Udruženja (1990490056036171, Sparkasse Bank) putem kojeg su moguće novčane donacije sa naznakom Za akciju “Nijedno dijete bez paketića”.

Ključni segment ove humanitarne akcije su volonteri koji svake godine učestvuju u prikupljanju donacija za novogodišnje paketiće. Udruženje “Ruku na srce” za sebe kaže da je udruženje sa najvećim brojem volontera u BiH jer svake godine okupe preko 500 volontera. S istim ciljem 23.11. biće organizovan humanitarni kviz čiji će prihod od kotizacije takođe biti usmjeren na podršku projektu ”Ni jedno dijete bez paketića”

Osim pomenutih načina dostave potrepština, aktivan je i humanitarni broj za korisnike BH Telecoma (090 291 071), putem kojeg je moguće donirati dvije konvertibilne marke (2 KM).

Udruženje “Ruku na srce” također poziva i sve zainteresovane da se pridruže timu volontera koji pakuje paketiće i tako postanu Deda Mrazovi pomoćnici.Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.