Veganstvo je sve prisutniji način života u današnjem društvu. Taj način života manifestuje se kroz ishranu koja ne sadrži životinje, ali i ni njihove prerađevine. Također, veganstvo zabranjuje nošenje materijala životinjskog porijekla, i korištenje proizvoda testiranih na životinjama. Razgovarali smo sa, Viladnom Hrnjić, market menadžericom “VivaBiH”, prve registrovane organizacije za prava životinja u Bosni i Hercegovini.

Vaše udruženje postoji od 2016. godine. Kako ste došli na ideju osnivanja “VivaBiH?”

Vildana: “Naše udruženje je aktivno tek od 2020. godine. Prijašnji osnivači su htjeli, naravno, promovisati veganstvo unutar Bosne i Hercegovine, napraviti neku sigurnu zonu i način povezivanja između vegana i vegetarijanca, čisto da vidimo, kakva je realna slika u Bosni i Hercegovini po pitanju toga. Međutim, aktivno se tek kreće sa potpuno novim ljudima i strukturom, kada smo mi preuzeli udruženje i pokrenuli raznorazne projekte. Iako smo bili suočeni sa pandemijom, čekaju nas malo bolja vremena kada ćemo moći, nadamo se i više događaja raditi, koji su uživo, a ne samo online.”

Možete li nam reći koje benefite donosi veganski način življenja?

Vildana: “Ljudi često brkaju pojmove veganstva, vegetarijanstva ili biljne ishrane, zato što vegeterijanstvo znači da ljudi ne jedi uopšte životinje. Veganstvo znači da ne jedu ni proizvode od životinja, ako je to u mogućnosti. Ono što želimo napomenuti je uvijek da postoji ta biljna i cjelovita prehrana i to je veganstvo, ali baš iz zdravstvenog aspekta, gdje se ljudi maksimalno trude da paze na nutritivne vrijednosti ishrane i slično. Veganstvo je inače socijalni pokret gdje ljudi to rade primarno zbog okoliša ili etike, ali naravno i taj zdravstveni aspekt je jako bitan, jer je dokazano da ljudi koji jedu više mesa, imaju više mogućnosti i potencijalne probleme sa holesterolom, da će potencijalno prije dobiti srčani udar oni nego osobe koje ne jedu životinjske proizvode ili rak neke vrste. Tako da, mnogo o tome se možete informisati na internetu i preporučujem svima da malo istraže, radi sebe i najbližih, jer doktori vam, većinom kada obolite neće reći da uzmete kg mesa, već će reći da uzmete to i to povrće, zbog tih i tih razloga. I tu vidimo neke glavne benefite za ljudsko zdravlje.”

Kako ste Vi postali veganka?

Vildana: “Kod mene je to bilo postepeno. Ja sam krenula kao vegetarijanka prije nekih sedam – osam godina. Iskreno, tad sam i ja smatrala da je to malo previše drastično, biti bez proizvoda životinjskog porijekla, ali vremenom shvatite da apsolutno želite biti čisto u veganstvu. Ja sam prije neke dvije i pol ili tri godine prešla konkretno u veganstvo. To je automatski povuklo i moj dolazak u ovo udruženje, jer kada se okružite s ljudima koji znaju više o veganstvu nego vi, onda još lakše razmjenjujete recepte i sva iskustva. Nebitno je, po mom ličnom mišljenju, hoćete li izbaciti sve ili postepeno. Jednostavno, vidite šta Vam odgovara i budite svoji.”

Osim ishrane, Vaše udruženje bavi se i očuvanjem životnog okoliša i propagiranjem ideja zaštite okoline i biodiverziteta. U posljednjem projektu, govorili ste o vodama.

Vildana: “Generalno, mi imamo tri razloga za veganstvo, a jedan od njih je okoliš. Mi, ljudi koji su vegani, malo su više ekološki osviješteni. Nije nužno pravilo, ali jeste čest slučaj. Tako da, bio nam je logičan cilj da radimo neke kampanje koje govore o tome, da ne govorimo samo o životinjama i o zdravstvenom aspektu. “Spasimo mora” je prva veća kampanja ovog tipa. Do sada smo imali neke male akcije, a ova kampanja uključivala je billboarde u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, informativni letak, raznorazne online kampanje, raznorazne postove na tu temu i slično. Napravili smo jednu veću i širu priču, prvi put sa ekološkog aspekta. Ljudi, naravno reaguju i pozitivno i negativno, ali kroz ovo smo otvorili tu priču. Mi ćemo nastaviti raditi još više ekoloških kampanja, a već u toku ove godine su neke planirane. Mislimo da je to bitno, jer to se nas svih tiče. Nebitno ko smo ili šta smo, svi doživljavamo globalne promjene zajedno i definitivno želimo raditi na tome. Naš generalni  projekti su da radimo dosta billboard kampanje, radimo edukativnog sadržaja dosta, u smislu webinara, online seminara i radimo “Zeleni tanjir”, projekat koji nam je jako bitan. Tu uvodimo vegansku ponudu u neke ugostiteljske objekte u Bosni i Hercegovini, tako što mi dovodimo osobe koje obučavaju kuhare i kroz naš projekat bude sve finansirano. Već smo to uveli u četiri objekta u Bosni i Hercegovini, a već ove godine planiramo malo više. Imamo sada veći interes za taj projekat, pa ćemo ići i van Sarajeva, da odemo u neke manje sredine.”

Vjerujete li da se će se ljudi naše zemlje nakon hiljade godina naučenih prehrambenih navika, odvići od mesa i životinjskih prerađevina?

Vildana: “Znate kako, kada pogledate dubinu i istinski pogledate sve što mi sad jedemo, krenuvši od čipseva i tih banalnih stvari, to nije postojalo prije 100 godina. Ljudi jedu ono što im marketing servira, tako moram reći. Neki novi proizvod može ljudima biti interesantan ili ne, naravno. Za veganstvo uvijek je glavni aspekt da se vratimo što više prirodi. Bilo ni najidealnije da mi svi sada kuhamo sebi kućama, da nemamo nikakvog otpada od plastike i slično, ali to nije realno u modernom dobu, pogotovo u nekom većem gradu. Ono što jeste realno jeste da mi možemo svi dati male korake da nešto učinimo boljim. Pa makar to bilo postepeno napuštanje plastike i mesa ili nešto slično. Već je potražnja za veganskim načinom ishrane veća, u odnosu na dvije – tri godine, u odnosu na kako se ja aktivnije bavim ovim, tako da to realno pokazuje naš rad.“

Koji je krajnji cilj “VivaBiH?”

Vildana: “To je sad prerano reći. Mislim da niko ne radi nekog krajnjeg cilja, da imamo jednostavno raditi na ovome svemu. Najidealniji svijet bi bio kada bi cijeli svijet bio veganski i kada ne bi bilo okrutnosti prema životinjama ikada bi ljudi bili zdraviji i okoliš potpuno zaštićen. Do tada uvijek će se naći neka osoba koja će se protiviti tome ili neće razumjeti nešto. Ono što mi trenutno radimo više je ustvari kontakt s ljudima, s ljudima koji su otvorenog uma da nešto novo probaju.”

“VivaBiH” posjeduje svoju web, Instagram i Facebook stranicu na kojima se možete informisati više o radu ove organizacije, kampanjama, ali i pronaći neki veganski recept. Hoćete li pokušati uključiti ovu vrstu ishrane, do Vas je samih.


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković dio je BHRT-a još od 2016. godine, prvo kao član Dječijeg programa BHR1 a ekipi Omladinskog programa priključio se početkom 2020. godine. Iako ima bogato iskustvo, najmlađi je član ekipe. Pored rada u novinarstvu, Fuad studira medicinu. Najdraže teme su mu promovisanje mladih uspješnih i potencijalno uspješnih ljudi iz oblasti nauke, kulture, sporta, aktivizima i umjetnosti.