Još nema preciznih podataka kada će se mlađa populacija u BiH vakcinisati. Za sada samo stariji od 65 imaju prednost, a sve, kako kažu nadležni, zavisi od dinamike nabavke vakcina.


Iako nije masovna, vakcinacija u BiH ipak se sprovodi i to po prioritetnim grupama. U sedmici koja je na izmaku, prvu dozu cjepiva dobili su i građani Zenice. Najveći broj vakcina je namijenjen starijoj populaciji i hroničnim pacijentima. Pitanje koje je aktuelno među mladim ljudima jeste: „Zašto studenti i učenici nisi prioritet, jer cijelu godinu ne mogu biti u školskim klupama?“ Odgovor na to pitanje dao nam je dr. Alis Kozica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Kaže da je jedan od razloga taj što su vakcinisane osobe i dalje prenosioci virusa.  

„Prema postojećim studijama vakcina ne može spriječiti prijenos virusa, ali može spriječiti tešku kliničku sliku. To je razlog što se pokušava spasiti starija populacija. Mlađa populacija ima blažu kliničku sliku“.

Kada će mladi dobiti svoju dozu vakcine zavisi od dinamike imunizacije i dostupnosti vakcina. Mladi bi trebali doći na red kada se počne sprovoditi masovnija vakcinacija koja će zahvatiti širu populaciju.  

„Sve zavisi od dinamike dolaska vakcina. Ako država nabavi veće količine vakcina mogli bismo iskoristiti ljetni period da napravimo obuhvat od 70%. Tada bi se desila masovna vakcinacija koja bi obuhvatila i mlađu populaciju“.

Studijski program Medicinskog fakulteta u Zenici je specifičan, a uz veliko zalaganje i požrtvovanost profesora nastava se kvalitetno odvijala. Međutim, studenti Medicinskog fakulteta u Zenici su stavljeni na prioritetnu listu za imunizaciju, budući da moraju prisustvovati praksi koja se odvija u bolnici, kaže Miran Hedžić, predsjednik Asocijacije studenata zeničkog Medicinskog fakulteta.

“Mi smo poslali zahtjev prije mjesec dana Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvu za nauku, obrazovanje, kulturu i sport. Insistirali smo da budemo prioritetna grupa za vakcinacija, kako bi mogli pristupiti vježbama u bolnici. Dobili smo podršku Uprave fakulteta, vakcine su nam odobrene i čekamo da budemo pozvani”.

Naš sagovornik, dr. Alis Kozica, kaže da će omladinci biti u mogućnosti da prisustvuju muzičkim festivalima i koncertima tek kada se stekne kolektivni imunitet. Neke od zemalja već su pokazale da će se to desiti kada uz pomoć vakcina virus stavimo pod kontrolu. 

“Sve do momenta dok ne postignemo kolektivni imunitet virus će biti prisutan. Epidemiološke mjere ne mogu zaustaviti virus, ono što ga može zaustaviti su vakcine. Ono što radi Izrael, Madagaskar, Amerika i Velika Britanija nam pokazuje da se pandemija stavila pod kontrolu. Kada se napravi obuhvat od 70% cijepljenog stanovništa tada će početi svirke i koncerti”.

A do tada budimo odgovorni i poštujmo propisane epidemiloške mjere. Vjerujmo da će se sve uskoro završiti, te ćemo se vratiti bezbrižnijem životu koji bi trebali malo više cijeniti.