Povodom božićnih i novogodišnjih praznika, Biciklistički klub Mostar u saradnji s Udrugom za promociju biciklizma Hercegovina Bike već desetu godinu zaredom, organizovalo je biciklijadu Djeda Mrazova, kojih je ove godine bilo više od dvije stotine.

Biciklijada je započela i završila ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača (Rondo), a vozio se krug po cijelom gradu. Ispred Kosače je bilo upriličeno i fotografisanje s Djeda Mrazom. Toni Zorić, predsjednik Udruge “Hercegovina Bike” kazao je kako je ovo jedna od ljepših manifestacija koja se organizuje u Mostaru.

“I ove godine smo u velikom broju. Moram kazati kako me čini sretnim što jako veliki broj djece sudjeluje u događaju, što se veliki broj udruga odazvalo.”

Zorić je iskazao posebno zadovoljstvo što je dosta udruženja povelo svoje najmlađe članove kako bi učestvovali na biciklijadi. Nakon fotografisanja, druženje je nastavljeno u Zimskom gradu Adventu na šetnici Nikole Šubića Zrinskog (bivše Lenjinovo šetalište), uz muziku i božićno-novogodišnje delikatese. Tijekom biciklijade svi Djeda Mrazovi koji su sreli djecu na ulicama darovali su ih slatkišima.

“Većinom su građani grada Mostara učesnici, a evo proteklih dana smo imali u susjednim gradovima biciklijadu koji su tu ideju preuzeli od nas. Ruta je standradna, obilazimo cijeli grad Mostar, nekih 6-7 km.”

Ova manifestacija prerasla je u tradicionalan događaj, jubilarni, deseti po redu. Nešto što je krenulo spontano, postalo je ozbiljna tradicija, koju je prepoznao i Grad Mostar. Zorić ističe da je događaj poprimio i šire razmjere, odnosno da se organizuje i u drugim gradovima Hercegovine.

“Ovo je krenulo sasvim slučajno prije 10 godina. U Mostaru se tek pokretao Facebook i nije bilo toliko ni biciklista. Prošla biciklijada je imala više od 200 učesnika, a ove godine još i više. To je već 4-5 godina zaredom, da je Grad Mostar prepoznao događaj i da su nas zvali da se priključimo i uveličamo Advent u Mostaru.”

Svi koji se obukli u Djeda Mraza, ili barem na glavu stavili kapu, mogli su učestvovati u biciklijadi. Za sigurnost svih biciklista brinuli su se djelatnici Policijske uprave Mostar.