Ugrožena je sigurnost studenata i uposlenika Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli. Tako tvrde iz ove ustanove, jer se zidovi urušavaju. Zbog toga se nastava odvija na drugim fakultetima. Studenti su skeptični da će doći do rekonstrukcije, jer postoje priče da će na tom mjestu biti izgrađen stambeni objekat.

Već skoro mjesec dana zgrada Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli okružena je žutim trakama. Oni koji studiraju ovdje, na prvu su bili iznenađeni i uplašeni jer kako navode nisu znali šta se dešava. Među njima je i Ena Bratovčić, studentica Elektrotehničkog fakulteta.

“Prvo su nam rekli da se moramo premjestiti na druge fakultete u druge objekte gdje ćemo studirati. To je bio šok za nas sve.”

Šok je bio i za građane koji svakodnevno prolaze ovim dijelom grada. Latif Karahmet, građanin Tuzle, kaže da ovakvi prizori ukazuju na to da objekat nije siguran.

“Nije samo oko ove zgrade, danas se većinom ove trake stavljaju radi zaštite prolaznika i onih koji izlaze ili ulaze u ovu zgradu. Hoće li se rušiti ili neće, bilo bi mi žao jer ona je stabilna vidite nema nekih pukotina ili obrušavanja.”

Nadležni sa fakulteta tvrde da je došlo do pucanja glavnog dijela zgrade, čime je kako navode, ugrožena sigurnost studenata i uposlenika. Zbog toga, sada studenti nastavu imaju na drugim fakultetima, pojašnjava Nerdina Mehinović, dekanica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

”Ovo je prvi put da se desila jedna ovakva situacija. Stoga je prirodno bilo da bi studentima olakšali da se jedan dio prostora od Filozofskog fakulteta ustupi na privremeno korištenje našim studentima, kako bi studenti imali što kvalitetniji proces i kako bi u kontinuitetu mogao ostati raspored.”

Sigurnost studenata Elektrotehničkog fakulteta ugrožena je samo u glavnom dijelu zgrade, dok je drugi dio takozvani Aneks siguran i u tom dijelu nastava se odvija nesmetano. Nadaju se, kažu iz ove ustanove, da će u skorije vrijeme biti urađena rekonstrukcija objekta te da će se studenti vratiti u zgradu. No, studenti ipak sumnjaju. Priče koje su čuli dodatno su im stvorile paniku priča Ena Bratovčić, studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

”Najčešće pričaju o tome kako navodno hoće da sruše zgradu Elektrotehnike da naprave tu neki stambeni objekat, što je po mom mišljenju jako loša situacija pogotovo za nas studente.”

Dekanica fakulteta ipak negira takve navode.

”Ne, zaista ne, o takvoj jednoj temi apsolutno nema ni mjesta. Preduzimaju se sve mjere da se studenti i zaposlenici vrate u zgradu fakulteta elektrotehnike.”

To potvrđuju i iz Univerziteta. Kažu da će zgrada Elektrotehničkog fakulteta ostati u okviru njihove nadležnosti. Ne isključuju mogućnost prenamjene objekta, ali isključivo za potrebe tuzlanskog Univerziteta.