Muzejsko ljeto u Historijskom muzeju Sarajevo donosi nam izložbu “Brave New World”, skulptora Marka Frančeševića, čije je otvaranje najavljeno za 17. juli 2020. u 18:00 sati.

Izložba skulptora Marka Frančeševića pod nazivom “Brave New World” inspirisana je tematikom istoimenog klasičnog utopijskog romana Aldousa Huxleya iz 1932. godine, postavljajući pitanje da li smo i sami na pragu formiranja novih civilizacijskih vrijednosti, koje su anomalije koje prate jedan ovakav proces, te kako mi kao individue možemo da odgovorimo na duhovne izazove koji su postavljeni pred nas u ovom turbulentnom historijskom razdoblju.

Naime, Frančešević kroz svoja djela upravo govori o tihom začeću novog svijeta, svijeta koji svoj domet opravdava u napretku; svijeta koji daje život novim idejama o sociološkom, religijskom i kulturološkom preispitivanju pod okriljem ideje o jednom općeprihvaćenom liberalizmu. Unatoč tome, svijet u kojem danas živimo više nam izgleda kao ideja puna nesklada, nelogičnosti i kontradikcije.

Prema riječima autora, civilizacijske vrijednosti sa kojima se čovječanstvo danas susreće zahtjevaju jedan radikalni preokret od fundamentalizma i tradicionalizma, pogotovo se obazirući na prostore bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. Savremeni svijet teži ka apsolutnoj slobodi svakog pojedinca, a to podrazumijeva kako slobodu mišljenja, tako i slobodu izbora u svim društvenim, religijskim i kulturološkim sferama, a Frančešević kroz svoja djela odlučno izaziva i ispituje kontroverzne pojave i prakse 21. stoljeća.

Izložene skulpture o ovim pojavama svjedoče kao dobro odmjerena kombinacija društveno angažovane umjetnosti i pop-kulture, koja sama sebe ne shvata suviše ozbiljno. Proizvod toga je jedna lako prihvatljiva i još lakše svarljiva predstava o vrlo komplikovanoj realnosti kojoj svjedočimo. Skulptura se u ovom kontekstu najčešće tretira kao igračka, ostavljajući na nas utisak vrlo poznatog predmeta koji bi  po svojoj definiciji trebao da donosi neki oblik nostalgije i satisfakcije u naš životni prostor. Međutim, autor ističe kako predstavljena djela tematski daleko odstupaju od ustaljenih analogija na temu igračke, te kroz malo detaljniju analizu, evidentno ukazuju na vrlo ozbiljnu problematiku današnjice, predstavljajući ideje koje su često okosnica besmislenosti i suludosti, ali i ideje s kojima se moramo neminovno suočiti. Takve ideje moramo biti u stanju da prihvatimo kao normalnu pojavu u formiranju naprednijeg demokratskog društva.

Vanzemaljci, časne sestre, kao i životinjski prikazi ljudi, samo su fragment onoga što možemo da vidimo u postavci ove izložbe. Autor ističe kako ovi radovi postoje kao odgovor pop-arta na upitne prakse savrmenog društva, odgovor koji je promišljena analogija na sve naše potrebe. Sa jedne strane se susrećemo sa prikazima nepoznatog i novog, otjelovljenjem ljudske želje za napretkom i istraživanjem, a sa druge strane sa dobro poznatim, historijski već odavno utjelovljenim, a nekada i pomalo retrogradnim obrascima ponašanja. Prema autorovim riječima, sve ove ideje trebaju da žive skladno u svom kontrastu, a težnje savremenog čovjeka trebaju da budu okrenute ka apsolutnom prihvatanju svega što nam savremeni svijet nudi. Frančeševićev rad je u tom smislu čvrsta i vrlo jasna izjava o individualizmu jer samo kroz priznavanje individue je moguće napraviti iskorak ka jednoj tolerantnoj i neuslovljenoj zajednici, zajednici koja je oslobođena od okova predrasude.

Kako iz Historijskog muzeja poručuju, pripremite maske, čuvajte distancu i pripremite se za novo muzejsko druženje!