Amir Čaušević novi je predsjednik Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Sa Amirom, studentom Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, pričali smo o mandatu njegovog prethodnika Kenana Begovića, položaju studenata na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostar, ali i o budućim planovima i ciljevima Unije studenata.

Koju ulogu ste prethodno obavljali u Uniji studenata Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru?

Amir: “Prethodno sam obavljao ulogu generalnog sekretara Unije studenata. Bio sam desna ruka Kenanu Begoviću, obavljao sam protokolarne aktivnosti, od primanja stranaka, komunikacije sa studentima i bio sam koordinator na mnogim projektima Unije studenata. Isto tako, od septembra 2023. godine, predstavnik sam studenata Studentskog doma “Antalija.”

Šta mislite o mandatu Vašeg prethodnika? 

Amir: Moram Vam podijeliti jedno duboko poštovanje prema bivšem predsjedniku. Njegovo liderstvo je ostavilo jedan važan pečat Unije studenata i temelje koje ćemo u budućnosti izgrađivati. Ovim putem mu se moram zahvaliti na enormnoj posvećenosti i trudu. Rezultat toga svega jeste otvaranje studentske ambulante i psihološkog savjetovališta, koje je zasigurno nešto što je trebalo kampusu i nešto što je podiglo standard studenata na našem univerzitetu.

Jeste li dobili potpunu podršku studenata? Na koji način se odvilo glasanje? 

Amir: Dobio sam jednoglasnu podršku studenata. Imali smo izvještajno-izbornu skupštinu, a svaka asocijacija je delegirala tri studenta. To su bili pretežno najaktivniji studenti i studenti koji su zastupljeni na naučno-nastavnim vijećima. 

Kakvo je trenutno stanje studenata na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru?

Amir: Trenutno stanje studenata na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru je zaista dobro. Ono što moram pohvaliti jeste simbioza između Univerziteta, Unije studenata, fakulteta, odnosno organizacionih jedinica i asocijacija studenata. To je komunikacija, koja je na jednom zavidnom nivou. Pristup, način komuniciranja i ono što moram reći je da se osjeća “pripadnost” univerziteta. Nedavno smo imali reakreditaciju i ono što je komisija rekla jeste da se iznenadila koliko studenti osjećaju ovaj univerzitet.

Širok je dijapazon projekata koje Unija studenata planira uraditi. To uključuje 30 aktivnosti unutar fakultetskih asocijacija za ovu godinu, a to znači da svaka asocijacija mora napraviti najmanje po 3 aktivnosti do kraja godine. Trenutna aktivnost koju Unija sprovodi jesu iftari za sve studente do kraja mjeseca Ramazana, planira se i sajam inovacija, a tu je i Sportska liga – takmičenje studenata u raznim sportovima. Također, u planu je i organizacija ljetnih večeri, koje bi uključilvale nekoliko vrste umjetnosti. 


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković dio je BHRT-a još od 2016. godine, prvo kao član Dječijeg programa BHR1 a ekipi Omladinskog programa priključio se početkom 2020. godine. Iako ima bogato iskustvo, najmlađi je član ekipe. Pored rada u novinarstvu, Fuad studira medicinu. Najdraže teme su mu promovisanje mladih uspješnih i potencijalno uspješnih ljudi iz oblasti nauke, kulture, sporta, aktivizima i umjetnosti.