Dokle je došao proces raskrinkavanja seksualnih uznemiravanja studentica na UNSA-i i prevencije istih problema? Kako riješiti problem vakcinacije studenata fakulteta medicinske grupacije u Sarajevu i Tuzli? Vraća li se redovna nastava u novoj akademskoj godini? O svemu ovome razgovarali smo sa Alisom Dedić, novoizabranom predsjednicom Unije studenata FBiH.

Za one koji čuju prvi puta za Vas, možete li nam reći ko je novoizabrana predsjednica Unije studenata FBiH, Alisa Dedić?

Alisa: „Moje ime je Alisa Dedić. Četvrta sam godina Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli na opštem studiju medicine. Od samog početka studiranja na Univerzitetu u Tuzli član sam studentskih organizacija kroz čiji sam rad napravila mnogobrojne projekte, a u zadnje dvije godine obnašam funkciju predsjednika Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli – MEDICUS.“

Prije nego što nastavimo dalje, moram Vas pitati je li moguće sjedinjavanje dvije entitetske unije u jednu Uniju studenata na državnom nivou?

Alisa: „Sama priča vezana za Uniju studenata Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuta je prije par godina, na samu inicijativu studenata iz Tuzle. Pokušala se napraviti unija studenata tad u Federaciji Bosne i Hercegovine, međutim nije završila uspješno. Naravno, cilj je uvijek bio da se svi studenti ujedine u jedan jedinstven predstavnički organ, odnosno uniju studenata Bosne i Hercegovine. Meni je zaista drago što se nakon par godina, evo upravo krenulo u tom pravcu, odnosno da je zaživjela ta ideja. Prije par sedmica smo imali skupštinu na kojoj smo napokon ujedinili studente FBiH, a kroz naš statut je definisan jedan od ciljeva i bit će upućena jedna inicijativa ka osnivanju unije studenata BiH.“

Na šta ćete najviše fokusirati? Koja je strategija novog rukovodstva?

Alisa: „Uniji studenata Federacije Bosne i Hercegovine su glavni cilj studentska prava, rad ka unaprjeđenju obrazovanja studenata u FBiH i poboljšanje studentskog standarda. Imamo niz ciljeva definisanih kroz statut. Naravno, želimo da unaprijedimo obrazovanje, poboljšamo mobilnost studenata unutar Bosne i Hercegovine, ali naravno i unutar Evrope. Čeka nas puno rada u narednom periodu, ali kao što sam rekla glavni cilj jesu zaštita studentskih prava.“

Da li je Univerzitet u Sarajevu najproblematičniji? Ja ću navesti nekoliko gorućih problema pa možete odgovoriti redom. Studenti medicinskih grupacija požalili su se da i pored raznih apela raznim institucijama i UNSA-i nisu dobili nikakav odgovor za vakcinaciju, dok kako navode njihove kolege na drugim univerzitetima su ovaj problem riješili ili rješavaju. Pored toga vjerovatno ste upoznati da i 2019. i 2020. godine studenti medicine u Sarajevu zbog političkih igara nisu mogli izvršavati praktičnu nastavu na KCUS-u. Koji je Vaš komentar na to i možete li Vi doprinijeti konačnom okončanju ovih problema?

Alisa: „Ja ću ovdje zaista morati povući paralelu i na Univerzitetu u Tuzli. S obzirom na to da smo slične probleme imali i mi u Tuzli. Naravno Univerzitet u Sarajevu, koji je najmnogoljudniji ima i više studentskih problema, međutim ja sam za neke od problema, tipa za zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, čula prije par dana. Zapravo, ja sam poslala i molbu kolegama u Upravnom Odboru  Unije studenata da mi pripreme izvještaje sa svih svojih univerziteta, da tačno vidimo koji su to problemi sa kojima se studenti susreću i u kojem pravcu treba da djelujemo. Što se tiče Univerziteta u Sarajevu, zbog njegove mnogobrojnosti ti problemi su izraženi, ali je zaista poražavajuća činjenica da i dan danas studenti ispaštaju zbog mnogih političkih igara. Na svu sreču, nismo imali takvu situaciju u Tuzli, međutim našli smo se u sličnoj situaciji gdje zbog COVID pandemije je također obustavljena klinička praksa i to u zadnja tri semestra. Baš sa kolegama u Sarajevu smo komunicirali i pokušavali da pronađemo zajednička  rješenja. Mnogobrojni sastanci su održani. Mi smo počeli sa praksom prije neke dvije sedmice, međutim to zaista nije dovoljno i na to sam konstantno upozoravala u zadnjih godinu dana, da nijedan vid online nastave ne može zamijeniti kliničku praksu, upravo sa čim su se susreli i kolege u Sarajevu. Međutim znam da je klinički centar izgubio epitet univerzitetskog kliničkog centra što je donijelo dodatne probleme kolegama u Sarajevu . Ono što je moje lično mišljenje jeste da u obrazovanju i obrazovnom procesu na univerzitetu nema mjesta politici. I sve dok imamo taj vid problema, studenti će uvijek biti na drugom mjestu, a moraju biti na prvom. Što se tiče same vakcinacije, također mislim da samo Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Tuzli  su ostali bez vakcinacije. Već mjesecima radimo, slali smo inicijative, dopise i molbe na kantonalnom nivou, međutim bili smo opstruirani u tom smislu, odnosno, odgovornost se prebacivala sa jednih na druge. Nepojmljivo je i zaista veliki poraz vlada kantona je upravo ta što su dopustili da studenti medicinskih fakulteta nisu vakcinisani, jer smo zaista morali biti uvršteni u prioritetne skupine. U razgovorima sa kolegama iz drugih zemalja saznali smo da su oni bili u prioritetnim skupinama i odmah su u prvom ciklusu vakcinisani, baš zbog toga da bi što prije bili vraćeni u proces nastave, Nama je to onemogućeno i smatram da je vlada tu napravila veliki propust. Loša organizacija i bez ikakvog plana su krenuli u proces vakcinacije.“

Upoznati ste sa nacrtom novog zakona visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevu. Sporne su mnogobrojne tačke, od uslova za prelazak na budžet i zadržavanja istog pa sve do neograničenog vremenskog perioda za pregledanje ispita? Planirate li se uključiti u javne rasprave i podržavate li proteste koji su najavljeni ako ovaj zakon prođe kroz skupštinsku proceduru.

Alisa: „Da, svakako. Kolegama u Sarajevu ćemo pružiti apsolutnu podršku, jer smatram da je nacrt zakona zaista degradirajući i diskriminatoran prema studentima. Osobe koje su radile na izradi zakona spominjale su kako se zapravo radi na jačanju obrazovanja i obrazovnog sistema. Međutim produkt koji su oni nama predstavili je zapravo sve, samo ne poboljšanje obrazovnog procesa. Smatram da je zakon, koji je predstavljen samo dobra podloga za korupciju. Nemoguće je dopustiti profesorima takvu vrstu mogućnosti, da mogu objaviti rezultate kada oni žele, da nema tačno definisanih rokova, zatim sam član koji govori o prelasku na budžet, odnosno održavanje određenog prosjeka kako bi se studenti zadržali na budžetu zaista je diskriminatoran. I na kraju, sve se svodi na finansijskom problemu koji univerzitet želi da riješi na pogrešan način. Mislim da će takav zakon doprinijeti jako malom broju upisa novih studenata. Ne razumijem donošenje te vrste zakona u ovom momentu pandemije. Roditelji, mnogi su ostali bez posla, studenti koji su sami sebe izdržavali sada imaju veće troškove i sada se očekuje i staje im se još više na muku. Ovim univerzitet samo šalje poruku da za njih nema mjesta. Mi ćemo se apsolutno uključiti u raspravu i pružiti podršku našim kolegama u Sarajevu.“

Nažalost, svjedoci smo i tragičnim dešavanjima u prošloj godini. Nakon rasvjetljavanja nekoliko slučajeva seksualnog uznemiravanja i osnivanja pokreta “Nisam tražila” studentice, mahom, sa Akademije Scenskih Umjetnosti zatražile su formiranje posebnih komisija za sprečavanja i rasvjetljavanja svake vrste uznemiravanja kako studentica tako i studenata. Mislite li da su konkretni koraci ostvarivi i na tom polju?

Alisa: „Svi slučajevi kojima smo svjedočili u prošloj godini potresli su svu javnost. Ja i kao djevojka i kao studentica na univerzitetu nisam vjerovala u ta dešavanja do tog momenta, dok se stranica Nisam tražila nije napravila. Veliki problem u BiH jeste jako komplikovan pravni sistem, s obzirom na to da sam razgovarala sa pravnicima na tu temu i o mogućnostima prijava kada se takvi slučajevi dese. I ono što je mene razočaralo jeste vi ne možete udaljiti osumnjičenika sve do onog momenta dok on nije dokazan da je kriv. Upravo zbog toga mnoge studentice osjećaju da su prepuštene same sebi. To je začarani krug iz kojeg se teško iznalazi do nekog rješenja. Kroz Uniju studenata pokušat ćemo oformiti komisiju koja će raditi na takvim problemima i koja će pružati podršku studenticama. Razočaravajuće je, da u današnjem vremenu studentice moraju ići u strahu na fakultet. Vjerujem i da kolege imaju slične ili iste probleme. Dolazak pod dozom straha na fakultet je nedopustivo!“

Vjerujete li u povratak studenata redovnoj nastavi početkom nove akademske 2021./2021.?

Alisa: „Nadamo se da ćemo se napokon vratiti na fakultete. Mislim da svim studentima nedostaje fakultet, uživo predavanja i vježbe. Ja sam  poprilično sigurna da ćemo se vratiti nastavnom procesu, onom kao prije covid pandemije. S obzirom na to da je veliki broj studenata vakcinisan, kao i veliki broj profesora, nadam se da će se i veći broj stanovništva i javnosti podvrgnuti vakcinaciji. Ono što je meni žao i razočaravajuće je to, da su mnogi studenti bili primorani ići u susjedne zemlje da se vakcinišu.

Omladinski Program novoizabranoj predsjednici želi uspješan mandat uz nadu da će se svi problemi koji čekaju novo rukovodstvo biti riješeni. Unija studenata Federacije BiH pokušat će stati u kraj problemima kojih je sve više i više. Bio je ovo razgovor sa Alisom Dedić, predsjednicom Unije studenata Federacije Bosne i Hercegovine.


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković dio je BHRT-a još od 2016. godine, prvo kao član Dječijeg programa BHR1 a ekipi Omladinskog programa priključio se početkom 2020. godine. Iako ima bogato iskustvo, najmlađi je član ekipe. Pored rada u novinarstvu, Fuad studira medicinu. Najdraže teme su mu promovisanje mladih uspješnih i potencijalno uspješnih ljudi iz oblasti nauke, kulture, sporta, aktivizima i umjetnosti.