Mladi su pokretačka snaga našeg društva u svim oblastima – pa tako i u turizmu, što dokazuje primjer mladića Vedrana Miletića i Frane Šarića, nekadašnjih studentskih kolega, koji su na Blidinju uz samo jezero osmislili jedinstvenu turističku ponudu.

Riječ je o prenoćištu u smještajnom prostoru u obliku bačve. Već je veliki broj onih koji žele osjetiti jedinstveni doživljaj prirode, kako i potvrđuje Frane Šarić, jedan od osnivača projekta.

“Mi ne želimo nuditi samo smještaj – to je nešto zadnje. Naravno, treba se i prespavati negdje, ali ono što mi želimo ponuditi je baš ovo iskustvo – ovdje je nebo uvečer zaista čarobno. Zato mi to zovemo naš hotel sa milijun zvjezdica”.

Banjalučanka Vanja ljubiteljica je neobičnih turističkih avantura. Posebno joj je važno da može povesti i kućnog ljubimca.

“Pas je tu i mislim da je to super stvar što možete povesti ljubimce. Vjerujem da ovdje ima svakakvih ruta, da ih možete sami smisliti, za šetnju oko jezera ili u planinskom dijelu. Mislim da je ovo jedan savršen način za bijeg od svega onog što grad nosi – buka i gužva, sad i vrućine… Ovdje je stvarno sve potaman, imate vodu i ovaj smještaj koji je zaista poseban”.

Posebno je zanimljivo da je cijeli projekat od same ideje, plana do izrade bačve – ručno rađen. Projekat je započet u vrijeme pandemije. Bilo je dosta sumnje u uspješnost projekta, potvrđuje Šarić.

“Malo jest ludo, svi su nam govorili gdje ćemo mi to, jer naša struka je računarstvo. A ovdje je svaki djelić ručno rađen – previše je tu bilo obrađivanja drveta, problema, neprospavanih noći, trebalo je to sve uskladiti i s fakultetom i ostalim obvezama jer imamo mi i svoje druge hobije”.

Frano i Vedran uvijek su u potrazi za novim rješenjima. Turizam je grana budućnosti čak i ovom danas pomalo nesigurnom vremenu. Sljedeći neobični projekat je izrada Hobbit kućice u Gorancima pored Mostara. Frano objašnjava detaljnije naredni projekat.

“Imamo mi dosta tih nekih ludih ideja, možda ćemo krenuti do iduće godine u realizaciju nekih. Trenutno je u planu završetak Hobbit kućice do kraja 9. ili 10. mjeseca. Što se tiče Hobbit kućice, u planu je da radi cijelu godinu, jer je to građevina pod zemljom pa je, za razliku od ove bačve, otpornija na vremenske prilike“.

Ovi mladi vizionari imaju cilj da urede jedinstvena i nesvakidašnja mjesta. Posjetioci će moći u potpunosti uživati i stopiti s prirodom. Želimo im mnogo uspjeha u narednim projektima i da svoj potencijal nastave razvijati u Bosni i Hercegovini.