U Mostaru je aktualna jedna lijepa muzička priča. Naime, Petra Zovko iz Mostara predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na jednom dječijem međunarodnom festival Hrvatskoj.

Dječijih muzičkih festivama u Bosni i Hercegovini itekako nedostaje. Ove godine otkazane su i Melodije Mostara što je velika šteta za mlade muzičke umjetnike. Kako je došlo do Petrinog nastupa u Hrvatskoj objašnjava Danijela Zovko, Petrina mama.

“To je ispalo sasvim slučajno, da smo došli do naše pjesme koju nam je pomogao odraditi naš veliki prijatelj glazbenik Jadranko Mikulić. On nam je pomogao da se napiše pjesma i da Petra to predstavi na našim melodijama Mostara. Ove godine nažalost melodije su otkazane a naša autorica Marijana Dujmušić nam je cijelu priču i predložila, jer joj se svidjela pjesma. Bila je jako zadovoljna, odlučila je prijaviti pjesmu u Hrvatskoj i pjesma je prošla.”

Iako joj je to bio prvi nastup, Petra je jako dobro prihvaćena od publike. Njen san je ostvaren što je potvrdila i mama Danijela.

“Publika je jako dobro reagirala na njen nastup s obzirom da joj je to bio prvi put. Aranžman nam je uradio Josip Vukoja.”

”Ljubavlju si nahranjena” naziv je pjesme s kojom je 12- godišnja Petra predstavljala Bosnu I Hercegovinu. Za  Omladinski program BH Radija prenijela je svoje iskustvo.

“Završila sam 6, razred Osnovne škole ”Ivana Gundulića”. Završila sam 2. razred glazbene škole i sviram klavir. Od malena uvijek sam voljela pjevušiti po kući i sl. Prije nastupa imala sam malu ali pozitivnu tremu ali kad sam izašla na pozornicu, onda se sve promijenilo, ušla sam u svoj svijet i pratila pjesmu.”

Pjesma je izuzetno dobra i moglo bi se slobodno reći da i nije baš dječija. Veliki trud je uložen u stvaranje iste, kaže mama Danijela.

“Pjesma je posebna na svoj način i Petra je zato osvojila 2. mjesto. Mislim da su to prepoznali i članovi žirija i publika.”

Bez obzira na Petrin veliki uspjeh i dalje je problem nedostatak ovakvih festivala na području Bosne i Hercegovine. Danijela već sada ima planove za budućnost.

“Nećemo stati ovdje, ovo nam je prvi korak. Idemo dalje, predavat ćemo na nove festivale, nadam se da su nam vrata otvorena ali neka to bude zasad tajna.”

Petri želimo puno upjeha u nastavku muzičke karijere. Nadamo se da će i Bosna i Hercegovina naći način da pomogne mladim muzičarima i organizuje slične događaje.