IT sektor je, poručuju mnogi, velika šansa za mlade. Ovom sektoru potrebni su novi kadrovi, a mladi iz Tuzle pokazuju sve veće interesovanje za IT sektor. A kako bi osnažili mlade, unaprijedili njihov položaj, grupa studentica iz Tuzle formirala je ogranak Girl THing.

Studentsko vijeće fakulteta elektrotehnike, ogranak Girl THing, organizacija je koja je osnovana prije dvije godine, sa misijom da osnaži djevojke, kako bi ostvarile svoje buduće snove u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija, kako objašava Lejla Šarić, PR ogranka.

“Mi kada govorimo generalno o nekom glavnom cilju našeg udruženja, uvijek spomenemo da je to osnaživanje djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama. Šta to znači? Ako uzmemo u obzir da je svega 30% djevojaka i žena u Bosni i Hercegovini uključeno u ovakve projekte i uopšte u IT sektor, onda je naš cilj opravdan jer ideja da se učenicama još dok su u osnovnoj školi, ne nametne, nego jednostavno približi ta ideja ljubavi prema ovom sektoru, bilo da se radi o robotima ili bilo kakvoj vrsti programiranja. Ako ih nekako tada privučemo, onda bismo možda i mogli dobiti tu ravnopravnost i u IT sektoru i na tehničkim fakultetima. Primjer je i naš fakultet elektrotehnike u Tuzli, nekada je to bio kako kažu “muški fakultet” i rijetkost je bila vidjeti djevojku na fakultetu, a danas se to toliko i ne osjeti. Nekako je to ravnomjerno raspoređeno, tako da sve više i više djevojaka ulazi u taj sektor.”

Statistike proteklih godina pokazuju da se stvari mijenjaju u tom pravcu. Sve je više djevojaka koje se žele baviti zanimanjem budućnosti.
Vrlo često sada imamo sajmove obrazovanja, pa se srednjoškolcima prikazuju ta deficitarna i suficitarna zanimanja, tako da jednostavno kroz cijelu pripremu,i srednjoškolci i učenici u osnovnim školama, nekako pokušaju pronaći šta je ono što se njima najviše sviđa, ali nekako, ako gledamo budućnost, šta je ono što je traženo ili kako se kaže „ko će sjediti kod kuće, ko će raditi“, vrlo često se ustvari svi opredjeljuju za IT sektor.
Brojni projekti su iza njih, a one kroz sve te projekte žele izgraditi ljubav prema IT tehnologijama. Stoga su održale i brojne radionice za mlade, kaže nam Amila Jašarević, članica tima.

“Sam projekat nosi takav naziv jer želimo da djevojke istraže svoje granice. Htjele smo da napravimo projekat kao seriju radionica, ali malo drugačijeg karaktera, odnosno onoga karaktera koji bi privukao ljude da dođu i učestvuju. Na takvim smo radionicama, od kojih smo dio već održale, primijetile da, na primjer, kod djevojčica problem nije u tome što su one nezainteresovane za IT tehnologije, već imaju jaku dozu straha i nesigurnosti prema tome, te će često u mnogim situacijama, kada im treba pomoć tražiti od svojih drugova prije nego što će sam pokušati nešto da naprave. To nije problem koji je nerješiv. To je problem gdje svako od nas, malim angažmanom, može doći do rješenja.”

Amila se pridružila kolegicama u timu jer je htjela da unaprijedi svoja znanja. Osim toga, ona je, kako kaže, dobila prijateljice za cijeli život. Tokom prošle godine ovaj ogranak je aplicirao sa projektom Explore New Borders, na kampanju Budi junak svoje zajednice, te su tada dobili podršku. Nakon toga uslijedile su radionice u osnovnim školama, kako kaže Leila Bihorac, članica tima.

“Nama je ovo drugi projekat koji radimo sa Fondacijom tuzlanske zajednice. Ovaj projekat, Explore new Borders, podrazumijeva održavanje radionica koje imaju za cilj da se studentice i mlade djevojke više pronađu u tehnološkom svijetu, tj. da osnažimo njihovo mišljenje o sebi.”

Djevojke uzrasta od 13 do 22 godine, sredinom augusta su učestvovale u Arduino radionicama. Tamo su naučile da spajaju osnovne elektroničke komponente, te da ih programiraju da rade baš onako kako one žele.