Svako vrijeme ima svoju modu, pa i ovo naše. Moderno je biti geek i/ili hipster, a šta to tačno podrazumijeva, pročitajte u ovom članku.

Iako se termin hipster prvi put pojavio četrdesetih godina prošlog vijeka, u posljednje vrijeme sve su prisutnije priče o njima, odnosno o tome kako ih mnogi ne razlikuju od geekova 90-tih godina. Čak mnogi ljudi sebe opisuju kao štrebere, iako to nisu – oni su hipsteri. Mnogo je sličnosti među njima, stoga ne treba kriviti one koji ne mogu napraviti razliku. Iako ih je, barem vizuelno, teško uočiti, razlike između ove dvije grupe itekako postoje. Zbog čega zapravo dolazi do njihovog poistovjećivanja i šta ih sve čini različitima?
Vremena se brzo mijenjaju, ono što je nekada nepravedno bilo blam, sada je izgleda na cijeni. Današnja percepcija onoga što u slengu nazivamo ‘cool’ ponašanje, znatno se razlikuje od one od prije desetak godina – buntovnici poput Jamesa Deana, više nisu na cijeni. Tipove u kožnim jaknama sa cigaretom u ustima uveliko su potisnuli lijepo vaspitani momci iz susjedstva. Doživljajem da li je neko cool, dominira njegova socijalna poželjnost i crte ličnosti koje se donekle mogu smatrati plemenitim. Jedno od istraživanja otkriva da je za današnje mlade cool osoba inteligentna, druželjubiva, atraktivna i talentovana.
Tako su i geekovi, koji su nekada predstavljali antitezu cool osobe, prihvatljiviji za današnju omladinu nego što su to čvrsti momci koji znaju da kontrolišu emocije. Na to je vjerovatno uticala i činjenica da su geekovi dobili svoje heroje: Billa Gatesa, Marka Zuckerberga, Stevea Jobsa… S druge strane, karakteristike koje današnju osobu čine coolerom, jednako kao i geekovi, posjeduju i hipsteri. Dodamo li tome da je naizgled njihov način oblačenja dosta sličan, vjerovatno u tome leži razlog što ih mnogi svrstavaju u isti koš.

Način odijevanja


Odjeću koju nose hipsteri mnogi nazivaju kombinacijom svih kultnih desetljeća, od 50-tih do 90-tih godina prošlog vijeka, a kojom zapravo daju do znanja kako živimo u vremenu bez vremena. Također, često možemo čuti opaske kako se njihov izgled ne razlikuje od izgleda beskućnika, a slično je i sa poređenjem izgleda hipstera i geekova. Hipsteri se sa ovim nikako ne bi složili, jer je njihov stil oblačenja zapravo odraz njihove ironije, a ne puko navlačenje garderobe, modnih detalja te majica s aplikacijama, kakve su nosili geekovi s početka 90-tih.
Kako kažu, ‘oni koji tu ironiju ne razumiju, nisu dostojni da budu pripadnici visoke kulture, a upravo su ove zagonetke ispit znanja za posmatrača – poznaje li on vizuelnu kulturu ili ne’. Možda najbolji primjer koji ilustruje ovu priču jesu naočale sa debelim okvirom, koje nose i jedni i drugi. Geekovi to rade jer su im zaista potrebne one sa dioptrijskim staklima, dok hipsteri nose naočale sa ‘lažnim’ staklima. Detalji poput tetovaža na vidljivim mjestima i pirsinga na različitim dijelovima tijela, svakako hipstere razlikuju od klasičnih geekova – a ovo su samo njihove spoljašnje razlike.

Interesovanja

Razmijenite li koju rečenicu sa nekim od geekova te sa nekim ko pripada grupi hipstera, primijetićete znatne razlike u njihovim interesovanjima, muzici koju slušaju, omiljenim filmovima…
Najčešća interesovanja geekova usmjerena su prema video igricama, kolekcioniranju filmova, tehnologiji i njenim novim spravicama, kompjuterima i hakiranju, dok se hipsteri najčešće zanimaju za umjetnost – posebno muziku, blogove, fotografiju, grafički dizajn. U muzičkoj arhivi na telefonima geekova najčešće ćete pronaći foldere: Led Zeppelin, Techno, Daft Punk, Rush, Weezer, Stan Bush, a s druge strane, hipsterski odabir muzike bio bi Fleet Foxes, The Clash, New Order, Johnny Cash, Joanna Newsom, Beach House, Bon Iver itd. Najviše ocjene filmovima i serijama geekovi daju uradcima poput Star Warsa, Star Treka, Chaun Of the Deada, The Fifth Element, Back To the Futureu, Tronu, dok Garden State, Life Aquatic, Donnie Darko, Eternal Sunshine Of the Spotless Mind, Once, Rushmore, dobivaju najviše bodova od hipstera.
Međutim, sve ove karakteristike ne trebaju se smatrati pukim pravilom za klasifikaciju ovih grupacija, jer nije isključeno da se neki hipster zanima za hakiranje, a geek obožava slušati grupu The Clash. Pojedinci koji u određenim segmentima života, uslovno rečeno, odstupaju od navika svoje grupe, nazivaju se geeksterima. Jasno je da su ukusi različiti, a sve što smo do sada naveli kao karakteristike jedne ili druge skupine, primjenjivo je za razlikovanje geekova i hipstera, ukoliko se poklapa u većini navedenih primjera.
Nadamo se da smo vam makar malo pomogli u razlikovanju ove dvije skupine.