Open City Mostar je festival Europske unije koji se po drugi put održava u Mostaru u saradnji sa Gradom Mostarom. Festival otvara javne prostore za kulturu, umjetnost, kulturnu participaciju i promociju europskih integracija i vrijednosti Europske unije. Program je besplatan za sve posjetioce i trajaće 16 dana,

Festival uključuje raznolike izvođače i programsku ponudu koja obuhvata koncerte, nastupe lokalnih izvođača, saradnju sa postojećim kulturnim institucijama i festivalima u Mostaru, radionice za djecu, te konferencije, nudeći sadržaj za publiku svih godina i interesovanja. Realizatori festivala su Mostar Rock School i Klub 27 a značaj jednog ovakvog događaja za OP pojašnjava Orhan Oha Maslo, koordinator projekta.

„Open City Mostar projekat je krenuo prošle godine. Trajao je 22 dana bio je u 9 mjesecu. To je bila neka eksperimentalna faza, u isto vrijeme da vidimo da li možemo da produžimo turističku sezonu i šta da ponudimo mladim muzičarima regije da se predstave. Imali smo najveća regionalna imena, a također smo pomogli da ovako kažem ili zajedno u partnerstvu podržali dva festa – Mostar Blues fest i Mostar Summer fest. Ove godine priča je slična u jednu ruku, ali opet i različita, samim tim što se održava u sedmom mjesecu, odnosno kada je špica sezone.”

Mostar Blues fest i Mostar summer fest također su dijelom ove priče. Ove godine Open city Mostar traje nešto kraće, odnosno16 dana.

„Imamo konferenciju Conecti krajem sedmog mjeseca. U partnestvu imamo i dj programe. Ove god smo na sedam lokacija, pokrivamo sve muzičke žanrove, pa mogu reći da je sve jedan jako interesanatan aktivan projekat. Puno se radi u samoj pripremi  i realizaciji. Priželjkujemo da će biti najbolji festival. Glavni partner uz EU je Grad Mostar.”

Što se tiče organizacije, ove godine je mnogo lakše, prvenstveno s obzirom na stanje sa Covidom.

„Prošle godine smo se prilično namučili kako da uradimo festival koji je bio na otvorenom. Imali smo nesretni covid, htjeli smo puno ljudi, s druge strane morali smo poštivati mjere, naročito s partnerima. Sad je topuno drugačije, ulazimo opušteniji u cijelu priču. Marketinški ”vrištimo” na sve strane, naročito u regiji Mostara i okoline. Kulturu donosimo na trgove, nisu to neki eventi tamo negdje zapakovani da moraš kupiti kartu i proći proceduru; sve je besplatno sve je dostupno na web stranici. Drago nam je da mladi ljudi su jako uključeni.“

Mostar je ove godine zaista atraktivna turistučka destinacija. Turistima ali i mladim Mostara ljeto je puno zabave. Organizatorima Open city Mostar želimo puno uspjeha a ostalima mnogo dobre zabave.