Brojni su benefiti ferijalnog rada, a svake godine desetine studenata iz Bosne i Hercegovine iskoristi ovu priliku te u par mjeseci honorarnog rada zaradi značajnu svotu novca. No, osim finansijskog aspekta, ferijalni rad je značajan jer se stiče radno iskustvo tokom studiranja, navikava na samostalan život, te usavršava strani jezik.

Studenti iz naše zemlje već nekoliko godina imaju priliku da preko Agencije za rad i zapošljavanje učestvuju u programu ferijalnog rada u Njemačkoj. Za honorarni posao od nekoliko mjeseci dovoljno je da dostave potvrdu o redovnom studiju i da solidno vladaju njemačkim jeziku. Ovu priliku iskoristio je Senad Poljić koji je, uporedo sa studiranjem, tri mjeseca radio u Njemačkoj. On je apsolvent na građevinskom fakultetu u Tuzli.

”Nadam se da ću uskoro završiti fakultet, tako da ću razmisliti da li ću ovdje ostati ili ponovo otići tamo.”

Senad je okusio samostalan život, stekao radno iskustvo i vidio kako protiče jedan radni dan. To će mu značiti prilikom potrage za poslom odmah po završetku fakulteta. Stoga on ferijalni rad preporučuje svim studentima koji se, nažalost, teško odlučuju na ovakav korak.

”Ukoliko mogu uskladiti obaveze na fakultetu sa predavanjima i ispitima, naravno da bih preporučio da idu na tri mjeseca. To je prelijepo iskustvo i to je sticanje novih prijatelja i poznanstava.”

Agencija za rad i zapošljavanje BiH svake godine objavi javni poziv za program ferijalnog rada za narednu godinu i oko 30 studenata godišnje iskoristi ovu priliku. Zanimanja koja se traže uglavnom su bazirana na ugostiteljstvo koje je najviše pogođeno pandemijom stoga je prošle godine to uticalo na manjak potrebe poslodavaca u ovom sektoru. Ove godine  nastavljaju sa radom u nešto manjem obimu, objašnjava Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH:

”Ponovo je objavljen javni poziv. Istina sa manjem kvotom nego do sada. Imamo kvotu od 50 studenata, zbog pandemije i otežanog odlaska. 22. marta je okončan javni poziv. 60 smo zaprimili prijava od studenata. 24 smo odabrali koji su ispunili uslove.”

Na ovogodišnji program ferijalnog rada sa područja Tuzlanskog kantona prijavilo se samo sedam studenata, a samo dva studenta su ispunila potrebne uslove. Dobar dio studenata koji dobiju priliku da rade preko ovog programa i ostave dobar utisak kod poslodavca i u narednim godinama nastave ići na sezonski rad jer ih poslodavci potom direktno kontaktiraju. To je razlog više za studente da iskoriste ovu priliku jer im ona može promijeniti život i proširiti vidike.