Evropska noć istraživača, uz slogan „LET’S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ ponovo stiže u Bosnu i Hercegovinu 27. septembra 2019. u 17:00 sati! Ovo je osma godina, sada već tradicionalnog festivala nauke i istraživanja, koji se obilježava u preko 350 gradova širom Evrope.

Stvaralački tim Evropske noći istraživača BiH vrijedno radi kako bi i ove godine posjetiteljima širom Bosne i Hercegovine ponudili bogate zabavne sadržaje, te stvorili prilike da im približe nauku i istraživanje, predstave naučna dostignuća i inovacije i podstaknu maštu različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama za sve uzraste.

Ove godine još veći broj građana moći se pridružiti Evropskoj noći istraživača u devet bh. gradova – Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Trebinju i biti u društvu od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno u jednoj noći slave nauku širom Evrope.

Ulaz na festival i svi sadržaji su besplatni za posjetitelje svih uzrasta, neophodan je samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti.

Organizatori pozivaju i sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača u bilo kojem od devet gradova. Svoj rad mogu predstaviti kroz tradicionalne sadržaje kao što su naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Radove, projekte i prezentacije se mogu prijaviti na konkurs za zvanično učešće srednjih škola, institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2019, koji je otvoren do ponedeljka 23. septembra 2019. godine, a preko naše stranice www.nocistrazivaca.ba. Takođe, ukoliko želite da budete dio tima volontera prijavu možete poslati preko navedene stranice najkasnije do petka, 20. septembra 2019.

Tačne lokacije i program dešavanja, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole biće objavljeni na www.nocistrazivaca.ba, a možete nas pratiti i na Facebooku @NocIstrazivacaBiH i Instagramu @BiHNocIstrazivaca.

Evropsku noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuje konzorcijum sačinjen od Tidea d.o.o. Banjaluka, Udruženja BALKANFILM i Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS). Za više informacija: www.nocistrazivaca.ba